Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kormányinfó: 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány


Varga Mihály pénzügyminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter (b–j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én
Varga Mihály pénzügyminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter (b–j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én

A rossz költségvetési helyzet miatt 675 milliárd forintnyi beruházást halasztanak el, de hogy pontosan melyekről van szó, arról nem beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Ez az első ilyen tájékoztató február 16. óta. Most szerepel először a sajtó előtt kormányszóvivőként Vitályos Eszter, aki a Fidesz főpolgármester-jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát váltotta a poszton.

Varga Mihály egyebek között azzal indokolta a magyar gazdaság rossz helyzetét, hogy nagyon függ az exporttól, és most Magyarország exportpartnereinek gazdasága is gyengélkedik. Mint mondta, idén 4,5 százalékos költségvetési hiányt valószínűsítenek. Arról is beszélt, hogy azért olyan nagy az államháztartási hiány, mert több nagyobb kiadás is volt az első negyedévben. Ezek között említette, hogy biztosították a Ferihegyi repülőtér megvásárlásához szükséges összeget, illetve a 13. havi nyugdíjakkal együtt februárban 1900 milliárd forintot fizettek ki a nyugdíjasoknak.

A pénzügyminiszter ugyanakkor arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság a kormány várakozásai szerint idén már 2,5 százalékkal növekedni fog, ami jövőre elérheti a 4,1 százalékot.

Varga Mihály nem részletezte, hogy mely nagyberuházásokat és milyen hosszan halasztanak el, de kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy lesz olyan, amit 2025-ről, illetve 2026-ról halasztanak el.

Később arról kérdezték, hogy ha ilyen nagy a költségvetési hiány, és 675 milliárd forintnyi beruházást kell elhalasztani, miért ragaszkodik a kormány a repülőtér megvásárlásához. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a repülőtérről Nagy Mártont kell kérdezni, ő a költségvetésért felel. Ugyanakkor stratégiai célnak nevezte az ügyletet, amely szerinte nem növeli az államháztartás „eredményszemléletű hiányát”.

Biden, Trump és a jövő évi költségvetés

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely bejelentette, hogy a 2025-ös költségvetési törvényjavaslatot november 5-e, az amerikai elnökválasztás után fogja benyújtani a kabinet a parlamentnek. Megismételte, hogy a kormány szerint a háborúnak nincs katonai megoldása, béketárgyalásokra és tűzszünetre van szükség. Ennek ellenére a kormány mérlegelte, mivel jár a magyar gazdaság szempontjából egy hosszú háborús korszak, ami alapvetően más gazdaságpolitikát kíván, mint a békés időszak.

A jövőre vonatkozó legfontosabb döntést november 5-én az amerikaiak hozzák meg. Egészen más forgatókönyv fog érvényesülni a háború és béke szempontjából, ha Donald Trump az Egyesült Államok elnöke, mintha a jelenlegi adminisztráció marad, ezért a 2025. évi költségvetési javaslatot november 5-ét követően nyújtjuk be – mondta Gulyás Gergely.

Korábban már nyáron szavaztak a következő évi költségvetésről, és most is úgy volt, hogy a 2025-ös büdzsé tervezetét áprilisban benyújtják a parlamentnek. Varga Mihály is meghatározónak nevezte az amerikai elnökválasztás eredményét. Mint mondta, erre és az ukrajnai háború esetleges eszkalációjára a kormánynak és a költségvetésnek is reagálnia kell. Szerinte ebben az őszi tervezés technikai értelemben segíteni fogja a kabinetet.

Kérdésre válaszolva az uniós támogatásokról is beszélt a pénzügyminiszter, megismételve a kormányzati narratívát: olyan pénzekről van szó, amelyek járnak Magyarországnak. Azt mondta, hogy az Európai Bizottság elindította az utalásokat, tavaly december óta több mint 550 milliárd forint érkezett meg.

Ehhez kapcsolódóan: Infláció: már nem a boltok, hanem a mobilszolgáltatók miatt drágul az élet

Ukrán termékek, intézkedéscsomag a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor védelmében

A Kormányinfón, amelyen Varga Mihály pénzügyminiszter mellett Nagy István agrárminiszter is részt vett, ötpontos intézkedéscsomagot jelentettek be.

A kormány a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor segítése érdekében úgy döntött, hogy

  1. bejelentési kötelességet vezet be – akárhonnan jöjjenek – azokra a mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából;
  2. az államkincstár május végéig kifizeti a tavaly benyújtott támogatási kérelmeket a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelőknek, ehhez átcsoportosítják az erőforrásokat az államkincstáron belül;
  3. az Agrár Széchenyi kártyával felvehető kedvezményes hitelek keretösszegét 2026-ig 45 milliárd forinttal egészítik ki;
  4. a mezőgazdasági termelők hektáronként 97 literig visszaigényelhetik az elhasznált gázolaj jövedéki adóját, a visszaigénylés mértékét kilencven százalékra emelik;
  5. 2027-ig 1500 milliárd forint áll rendelkezésre mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokra.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU újabb egy évig támogatja az ukrán élelmiszerek bejutását a piacára

Magyar Péter hangfelvétele

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktort, Rogán Antalt vagy Gulyás Gergelyt meghallgatta-e az ügyészség annak a hangfelvételnek az alapján, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy őt nem, a többiekről pedig nem tud. Varga Judit volt igazságügyi minisztert egyébként meghallgatták.

Gulyás Gergely megalapozatlannak és lehetetlennek tartja, hogy manipulálták volna a Völner–Schadl-ügy ügyészségi iratait, így szerinte annak az újságírói kérdésnek sincs értelme, hogy Rogán Antal és Polt Péter a posztján maradhat-e, ha bebizonyosodik, hogy belenyúltak az iratokba.

A Szabad Európa is írt arról a hangfelvételről, amelyet Magyar Péter rögzített titokban, és amelyen akkori felesége, Varga Judit egyebek között arról beszél, hogy Rogán Antalék kihúzatták a Völner–Schadl-ügy irataiból a rájuk nézve kellemetlen részeket. Az is elhangzik a felvételen, hogy figyelmeztették Völner Pált, Varga Judit akkori helyettesét, hogy álljon le, mert Schadl Györgyöt megfigyelik, ám ő nem fogadta meg.

Ehhez kapcsolódóan: Hogy került ide Magyar Péter? Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt két hónapban

Arra a kérdésre, hogy lehet-e Magyar Péternél olyan hangfelvétel, amelyen Gulyás Gergellyel a Völner–Schadl-ügyről beszélgetnek, Gulyás azt felelte: Varga Judit korábban is mondta neki, hogy a férje egy hangfelvétellel fenyegeti, de azt nem tudta megmondani, hogy ez valóban létezik-e. Gulyás Gergely, aki korábban baráti viszonyt ápolt Magyar Péterékkel, azt mondta: semmi köze ahhoz, ami Magyar Péter ügyében történik. Szerinte egyébként az biztosan nem lehet igaz, amit Varga Judit a felvételen mond, hogy Völnert figyelmeztették a letartóztatása előtt fél évvel.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG