Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét olajat öntött valaki a csatornába Szigetszentmiklóson


Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágat veszélyeztető olajszennyeződést távolítják el Szigetszentmiklóson, 2020.12.13-án. Fotó: OVF
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágat veszélyeztető olajszennyeződést távolítják el Szigetszentmiklóson, 2020.12.13-án. Fotó: OVF

A korábbi szennyezés helyszínén észlelték szerdán az olajszerű anyagot a vízügy munkatársai Szigetszentmiklóson. A III. fokú kárelhárítási készültség elrendelése mellett azonnal megkezdődött a káros anyag eltávolítása.

2020. december 30-án dél körül a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálatot teljesítő munkatársai ismét olajszerű anyagot észleltek Szigetszentmiklóson, a Tebe sori csapadékelvezető csatorna torkolatánál, a korábbi szennyezés helyszínén. Megállapították, hogy a csatornában jelentős mennyiségű olajszármazék van, ez mintegy 7-8 km hosszan látható az aknákban.

Nemrég hatalmast port kavart egy szennyezés ugyanezen a területen, akkor több mint 1800 négyzetmétert több centiméter vastagon betakart az olaj. Még az első szennyezés is felbecsülhetetlen, sokak szerint akár helyrehozhatatlan kárt is okozhatott a természetes környezetben.

A szennyezés megközelítő helyszíne:

Rögtön megkezdődött a kárelhárítás

A legmagasabb, III. fokú kárelhárítási készültség azonnali elrendelése mellett haladéktalanul megkezdődött a kárelhárítás is, a szakemberek úgynevezett Sanol-hurkával elzárták a szennyeződés útját a Dunától, a csatorna kifolyójánál pedig homokzsákkal képeztek akadályt. A korábban kiépített, ideiglenes csapadékvíz-kivezetést mindkét irányból elzárták. A szennyező anyagot szivattyúval, valamint kézi erővel elkezdték eltávolítani a víz felszínéről, eddig mintegy 150 litert.

A szakemberek ipari búvárok segítségével igyekeznek meghatározni az olaj bejutásának pontos helyét.

A vízügy mellett az illetékes vízvédelmi hatóság (Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság), a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, valamint a település önkormányzatának munkatársai is részt vesznek a kárelhárításban.

Ez már a második ilyen eset

December 12-én kaptak bejelentést a vízügyesek arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyezés történt. A helyzet azért is volt különösen veszélyes, mert a csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik. Az eset sokak szerint az elmúlt 50 év legsúlyosabb környezetszennyezése lehet Magyarországon, számos állatot és növényt pusztított el a kiömlő olaj.

Jól érzékeltetik a kárt azok a számok, amelyek az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében szerepelnek. December 22-án kiadott közleményükben azt írták, hogy az addig elszállított veszélyes hulladék összmennyisége meghaladja a 600 tonnát. Mintegy 30.000 liter olajos vizet vittek el ez idáig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 000 liter várja még a területen az elszállítást.

Már 11 millió forintnál jár annak a nyomravezetői díjnak az együttes összege, amit a rendőrség és a civilek ajánlottak fel a Ráckevei Duna-ágnál elkövetett olajszennyezés ügyében.

Még nem látni a fényt a csatorna végén: évek múlva tisztulhat csak ki a Duna-ág
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:21 0:00
Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.
XS
SM
MD
LG