Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dunai olajszennyezés: szűkül a kör


Olajgyűjtő paplanok a szennyezett területen a Ráckevei Duna-ágnál 2020. december 22-én.
Olajgyűjtő paplanok a szennyezett területen a Ráckevei Duna-ágnál 2020. december 22-én.

Már 11 millió forintnál jár annak a nyomravezetői díjnak az együttes összege, amit a rendőrség és a civilek ajánlottak fel a Ráckevei Duna-ágnál elkövetett olajszennyezés ügyében. Különleges paplan gyógyítja a tájat, de évek kellenek a rehabilitációhoz.

Egy tartályautónyi olajat engedhettek rá a természetre - mondta a szigetszentmiklósi polgármester a Szabad Európának. Nagy János bízik abban, hogy hamarosan megtalálják a környezetszennyezőt.

Mint mondta, sorra érkeznek be a lakossági információk a polgármesteri hivatalba, ezeket továbbítják a rendőrségnek, és egyre tisztul a kép. Több bejelentést kaptak például olyan járművekről, amelyekkel elkövethették a bűncselekményt, ez is szűkíti a kört, de mint mondta, a rendőrség nyomoz, és amíg az ügy folyamatban van, semmilyen részletes információt nem adhatnak ki.

A polgármester arról is beszélt, hogy a területnek csak kis része tartozik az önkormányzatokhoz. Amit lehetett, megtettek, kitáblázták, biztosították a területet, de a kárelhárításhoz a vízügy különleges gépparkja és szakértelme kellett.

Próbálkoztak

Több poszt is megjelent a közösségi oldalakon arról, hogy egyesek a helyzetet kihasználva illegális munkálatokkal, nádirtással, stégépítéssel próbálkozott. A polgármester erről azt mondta, hogy egy esetről tud: a vízügyesek szóltak neki, hogy megjelent egy cég géppel és segítséget ajánlott a kárelhárításban. Majd pár nappal később ugyanennek a cégnek ez a gépe pár méterre a szennyezett területtől engedély nélkül munkálatokat végzett.

Dolgozik a paplan

A Szabad Európa kamerája is a helyszínen volt, amikor leterítették a vízügyesek azt a különleges anyagot, amely ezekben a napokban emberi segítség nélkül is teszi a dolgát, összegyűjti a felszínre kerülő szennyeződést.

Tizenegy napon át dolgoztak a kárelhárításon budapesti, győri és szolnoki vízügyesek az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával. A munkát december 23-án fejezték be ennek a bizonyos olajgyűjtő paplannak a leterítésével.

Még nem látni a fényt a csatorna végén: évek múlva tisztulhat csak ki a Duna-ág
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:21 0:00

Az olajfelitató paplannal az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani. Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét.

A vízügy ezért továbbra is őrszolgálatot biztosít a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy azok ne kerüljenek ki az élővízbe.

Védett területet szennyeztek

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, az elmúlt 50 év legsúlyosabb környezetszennyezését követték el december elején a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon, amikor valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött egy esővíz-kifolyóba Szigetszentmiklóson. Az esővíz-csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik. A szennyezés védett területen történt, számos állatot és növényt pusztított el a kiömlő olaj.

Jól érzékeltetik a kárt azok a számok, amelyek az Országos Vízügyi Főigazgatóság legutóbbi a közleményében szerepelnek. December 22-án kiadott közleményükben azt írták, hogy az addig elszállított veszélyes hulladék összmennyisége meghaladja a 600 tonnát. Mintegy 30.000 liter olajos vizet vittek el ez idáig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 000 liter várja még a területen az elszállítást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG