Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ipari búvárok segítenek a szigetszentmiklósi olajszennyezés elhárításában


A vízügy szakemberei tisztítják a vizet a Szigetszentmiklós közelében található Ráckevei-Soroksári Duna-csatornába öntött olajtól 2020. december 14-én
A vízügy szakemberei tisztítják a vizet a Szigetszentmiklós közelében található Ráckevei-Soroksári Duna-csatornába öntött olajtól 2020. december 14-én

Állatok hullottak el, védett területen öntötte valaki az olajat a vízbe a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál. Csak hétfőn 4 db ezerliteres tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal a kárelhárításon dolgozó vízügyesek.

Mint arról beszámoltunk, valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött Szigetszentmiklóson, a Tebe utca és a Rév sor kereszteződésénél lévő esővíz-csatorna kifolyóba a Duna mellett. Több ezer négyzetmétert több cm vastagon betakar az olaj, a helyzet azért is volt különösen veszélyes, mert a csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik.

Az Országos Vízügyi főigazgatóság közleményében arról számolt be, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselőivel egyeztetve végzik a hétvégén történt hatalmas környezetszennyezés felszámolását.

A területen található úszóláp a természetvédelmi törvény védelme alatt áll, ezért igyekeznek a munkagépek a lehető legkisebb mértékben megbolygatni a természetet.

Több ezer liter olajat engedtek ki

A szénhidrogén-származékkal szennyezett növényzetet maradéktalanul eltávolítják, akkor is, ha ez az úszólápot érinti, ezzel elkerülve a nagyobb ökológiai károkat.

Ideiglenes kármentesítő utat építenek, figyelembe véve a Nemzeti Park szakértőinek véleményét, nehogy további károsodás érje a területet. Az utat a védekezés végével visszabontják, a területet helyreállítják, ezzel is segítve az élővilág rehabilitációját.

A területen fellelt elhullott állati maradványokat a károsodás mértékének meghatározása érdekében dokumentálják a szakemberek.

Vasárnap óta vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével folyamatosan szívják le az olajat a víz felszínéről. Hétfőn 4 db ezerliteres tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal a vízügyes szakemberek. A kitermelt veszélyes anyagokat egyelőre a helyszínen elhelyezett konténerekben tárolják.

Közben a szennyezés pontos helyét ipari búvárok bevonásával is próbálják felderíteni.

A teljes beavatkozást reményeik szerint a hét végéig befejezik. Tettek feljelentést is, a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG