Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus - Újabb rekordot döntött itthon a halálozások száma


Egy katona védőöltözetét fertőtlenítik egy soroksári általános Iskola udvarán 2020. október 28-án.
Egy katona védőöltözetét fertőtlenítik egy soroksári általános Iskola udvarán 2020. október 28-án.

Magyarországon hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok, napokon belül napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak munkába országszerte.

Az újabb igazolt betegekkel 79 199 főre nőtt beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Eddig 1819 halálos áldozata van itthon a járványnak, 20 078-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 57 302 fő.

A járvány miatt indított kormányzati portál adatai szerint az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 33%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4205 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal térképe szerint továbbra is a fővárosban van a legtöbb azonosított fertőzött (20 735) majd Pest (9567), Borsod-Abaúj-Zemplén (6459), Győr-Moson-Sopron (4738), Szabolcs-Szatmár-Bereg (4055) és Hajdú-Bihar megye (4027) következik. A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (817).

Number of confirmed COVID-19 infected by county in Hungary on November 1, 2020.
Number of confirmed COVID-19 infected by county in Hungary on November 1, 2020.

Szigorúbb szabályok, keményebb büntetés

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, hétfőtől Magyarországon tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni, azt csak a fogyasztás idejére szabad levenni.

Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. A szabályok betartását szigorúbban ellenőrzik a rendőrök.

Emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket pedig 23 óra után be kell zárni.

Bevetik az orvostanhallgatókat, hogy több legyen a mintavétel

Még 200 mintavételi egységet állít be napokon belül országszerte az Országos Mentőszolgálat. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, az új feladatra a mentőszolgálatnál képzik ki őket. A járműveket a Belügymnisztérium biztosítja.

Világszerte már 190 ország és régió érintett

Ami a nemzetközi adatokat illeti, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint a világon 46 071 388 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 195 408, a gyógyultaké pedig 30 820 473.

A járvány, amely már 190 országban és régióban van jelen. továbbra is az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, majd az igazolt fertőzöttek és a halálos áldozatok számát tekintve India, Brazília, Oroszország, Franciaország, Spanyolország, Argentína, Kolumbia, az Egyesült Királyág és Mexikó az első tíz érintett állam sorrendje.

XS
SM
MD
LG