Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: 93 beteg halt meg, később kezdődhet az orosz vakcinák beadása


Bill Gates, a Microsoft társalapítója, megkapja a koronavírus elleni oltást.
Bill Gates, a Microsoft társalapítója, megkapja a koronavírus elleni oltást.

1 344 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 93 beteg pedig meghalt. A héten a kormány bejelentette, hogy kétmillió adag Szputnyik V vakcinát importálnak Oroszországból, ám a Népszava értesülése szerint ezeket Magyarországon még nem vetették klinikai vizsgálat alá.

A kormányzati portál adatai szerint az elmúlt 24 órában 1 344-el nőtt a koronavírussal diagnosztizált betegek száma, így 358 317-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. Az elhunytak száma 93 volt, így a halálos áldozatok száma összesen 11 904-re emelkedett.

Tovább csökkent az aktív fertőzöttek és a kórházban levők száma: aktív fertőzöttként 106 533 embert tartanak nyilván, kórházban 3 854 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt hónapban csökkenő tendenciát mutat a pozitív tesztek aránya, ami arra utalhat, hogy lassul a vírus terjedése.

Még nincs kitűzött időpont az újranyitásra

Viszonylag lassan folyik viszont a lakosság beoltása: az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, és rajtuk kívül tízezer, idősotthonban lakó és dolgozó ember kapott oltást. Összesen 143 184 fő kapott vakcinát, a teljes védettséget biztosító második dózist viszont még csak 6 944 fő kapta meg.

Kormányzati nyilatkozatok korábban a járványügyi korlátozások feloldásához a lakosság jelentős részének beoltottságát szabták feltételül. Egyelőre azonban nincs kitűzött időpont arra, mikor lehet lehetőség az újranyitásra. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Flesch Tamás a héten azt nyilatkozta: úgy látja, nem valószínű, hogy pünkösd, azaz május 23 előtt kinyithatnak az éttermek és a szállodák. Később a kormány közleményben cáfolta, hogy létezne döntés, ami alapján pünkösdig zárva kellene tartani a vendéglátásnak.

Még bevizsgálásra várnak az orosz vakcinák

Mivel a korábban engedélyezett nyugati vakcinákból nem sikerült elegendő mennyiséget felhalmozni, a magyar kormány Kínával és Oroszországgal kezdett tárgyalni az ottani oltóanyagok beszerzéséről. Pénteken egymillió embernek elég, kétmillió adag vakcina beszerzéséről írt alá szerződést Oroszországban Szijjártó Péter külügyminiszter, az oltóanyagból az első adag várhatóan februárban érkezik majd Magyarországra. Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerdán megadta a Szputnyik V vakcinára a vészhelyzeti felhasználási engedélyt, mégsem lehet majd őket azonnal beadni: a Népszava értesülése szerint a vakcinákat még nem vizsgálta be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ehelyett a rendkívüli engedélyt csak az oroszországi tesztek eredményei alapján adták ki. A magyarországi vizsgálatokra csak most kerül majd sor, és a munka két-három hétig is eltarthat. Az oltás csak ezt követően kerülhet az oltópontokra.

Három új, fertőzöbb koronavírus-variáns terjed

Világszerte az új típusú koronavírus miatt eddig 2,1 millióan haltak meg, az összes fertőzött számát pedig 98 millió felettire becsülik. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 24 818 781 fertőzött volt eddig a napig, és 414 004-en haltak meg. Indiában 10 625 428 fertőzöttet, 153 032 halálos áldozatot és 10 283 708 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 8 753 920 fertőzöttről, 215 243 halálos áldozatról és 7 746 910 gyógyultról tudni. Oroszországban 3 637 862-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 67 376-ra, a gyógyultaké pedig 3 048 837-re emelkedett.

Az elmúlt hónapban az új fertőzések jelentős részét a vírus egy új variánsai okozták, amelyek a korábbinál gyorsabban képesek terjedni. A legismertebb ezek közül az Egyesült Királyságban felfedezett vírustípus, amit a közelmúltban már a világ több egyéb országában, köztük Magyarországon is felfedeztek – ez a variáns a brit szigeteken a járvány ma is tartó, harmadik hullámáért felelős, amely a korlátozások szigorítását tette szükségessé. Az Egyesült Királyságon kívül új koronavírus-változat kezdett terjedni Brazíliában és Dél-Afrikában is.

A vírus új variánsairól egyelőre keveset tudni azon kívül, hogy fertőzőképesebbek az eddig ismerteknél. Bár az Egyesült Királyságban az új változat megjelenését követően nőtt a halálozások száma, arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy az új vírus súlyosabb betegséget okozna. Az angliai eredetű vírusról azt biztosan tudni, hogy a mostani védőoltások hatásosak ellene, azonban a brazíliai és dél-afrikai változatról ez még nem mondható el nagy biztonsággal.

"A Covid alatt segített az online": újragondolt lámpák
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:44 0:00

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG