Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem a vakcinakészlet, az oltási sebesség tűnik szűk keresztmetszetnek itthon


Beoltott orvosok a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjében 2020. december 27-én.
Beoltott orvosok a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjében 2020. december 27-én.

Az elérhető számok alapján Magyarországon a napi átlagos oltási sebesség 7-8 ezer körüli lehet a jobb napokon. Ezzel a sebességgel nagyjából nyárra tudnánk beadni a kormány szerint március végéig beérkező vakcinamennyiséget.

Bár kissé ad hoc időközönként tájékoztat az állam arról, hogy épp hány oltást sikerült beadni az érintetteknek, nagy vonalakban azért mostanra képet lehet alkotni a hazai átoltási sebességről.

Ha a kezdeti napok zavaraitól eltekintünk, akkor december 31-re 5 110 ember kapta meg az első oltását, január 18-ra pedig 123 188 főről beszéltek. Ez átlagosan kicsit több mint napi 6,5 ezres oltási sebességet jelent.

Ez a sebesség nem állandó, volt, amikor 8 ezer fölé is gyorsult, de például az elmúlt négy nap adatait nézve átlagosan napi 6,8 ezer alatti oltási szám jön ki.

A Magyarországra megérkezett eddigi csaknem 260 ezer adag oltásból így kevesebb mint a felét, durván 123 ezret adtunk be.

Kedden elfogy, ami eddig jött

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn az operatív törzs tájékoztatóján arról beszélt, hogy kedden elfogy az országba eddig beérkezett összes vakcina. A Modernáét csaknem eloltották a hétvégén az idősotthonokban. Kedden ugyanakkor ismét érkezik egy 35 685 ember oltására elegendő Pfizer-szállítmány.

Pontosabban az sem fogy el, mert azoknak, akiknek a második oltást kell megkapniuk, Müller Cecília szerint félretették a megfelelő mennyiséget.

Azt is közreadta a kormány, hogy "Brüsszeli forrásból kevesebb mint félmillió ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra március végéig". Ez az eddigi, kevert kormányzati szóhasználat alapján dupla annyi, tehát kevesebb mint egymillió adagot jelenthet.

A csaknem egymillió adagot viszont ezzel az oltási sebességgel nagyjából május közepére tudnánk kiosztani az érintetteknek. Ha sikerülne tartósan felgyorsulni átlagosan napi 8 ezer oltásra, akkor a március végéig hátralévő 73 nap alatt 584 ezer oltást tudnánk beadni. Tehát csaknem egymillió adagból még több százezer maradna március végén.

Az mindegy ebből a szempontból, hogy olyanok kapják-e ezeket, akiknek ez az első oltása, vagy adott esetben a másodikat kapják, az első után 3-4 héttel később.

"A kormány lassúnak tartja a Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzést és szállítást", írja a kormányzati tájékoztató honlap. De ha tartósan ezzel a sebességgel tudjuk csak a beoltani az embereket, akkor az oltási kapacitás a szűk keresztmetszet, és távol vagyunk attól, hogy a készlethiány Magyarországon tartósan probléma lehessen.

Az oltási sebességünk egyébként nemzetközi összevetésben nem rossz, a régióban csak Szlovénia előz meg minket jelentősen.

Az összes eddig beadott védőoltás száma száz főre vetítve.
Az összes eddig beadott védőoltás száma száz főre vetítve.

A nagyságrendek sem stimmeltek eddig

Orbán Viktor még decemberben bejelentette, hogy egy hétvége alatt minden érintettet be tudnánk oltani Magyarországon. Ez napi négymilliós oltási kapacitást jelentene.

Januárban Gulyás Gergely megcáfolta Orbán Viktort, szerinte ennek a nyolcadát, napi félmillió embert tudna beoltani a magyar állam naponta. De még ez is beláthatatlanul messze van attól, ami a valóságban is sikerült eddig.

Múlt héten így számolt Orbán Viktor

A miniszterelnök múlt pénteken, amikor a Kossuth Rádióban ismét Brüsszel oltóanyag-beszerzését bírálta, és a kínai vakcina mellett érvelt, azt mondta, hogy hamarosan kezdődik a harmadik kockázati csoport, a 60 évesnél idősebb krónikus betegek oltása, ami 1 millió 765 ezer embert jelent.

Orbán Viktor azt mondta, hogy "lenne is ennyi kínai vakcina ", majd úgy számolt, hogy ha az emberek jelentkeznek és fegyelmezetten megjelennek az oltáson, akkor közepes tempóban, egy nap alatt 500 ezer embert garantáltan be tudnak oltani. Ez a nyugodt tempó, másfél millió ember egy hétvége alatt - véli a kormányfő

A napi félmilliós oltási kapacitás elérése például a 67 milliós Egyesült Királyság célja. De nekik is egyelőre nagyjából a felét sikerül ténylegesen megvalósítani, a skót kormánytól kiszivárgó állami adatok szerint szervezési okokból, egyáltalán nem a készlethiány miatt. Eddig a brit kormányzati tisztségviselők is a készlethiányt próbálták okolni lassú átoltás miatt.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG