Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Délig kellett várni a friss magyarországi járványadatokra


A koronavírus-járvány elleni fertőtlenítés egy fővárosi óvodában 2021. március 17-én
A koronavírus-járvány elleni fertőtlenítés egy fővárosi óvodában 2021. március 17-én

Olvasóink már megszokhatták, hogy reggelente, 9 óra körül a Szabad Európa is közzéteszi a friss hazai járványadatokat, ezt azonban kedd reggel nem tudtuk megtenni, az adatokat ugyanis csak délben hozta nyilvánosságra a kormányzati járványportál.

A koronavirus.gov.hu oldalon az utolsó bejegyzés 11 órakor is még egy 9.56-kor kitett közlemény volt arról, hogy Novák Katalin ara kéri a várandósokat, regisztráljanak a vakcinainfón koronavírus elleni oltásra.

Frissítés
Az oltások számával nincs tisztában az állam, ezért lehetett a csúszás. Délután ugyanis annyit tettek ki, hogy "ezekben az órákban átlépjük a 2 millió beoltottat". Ez egyenletes oltási ütemmel 50-60 ezer új beoltottat jelenthetet hétfőn. 12 553 fő van kórházban, 1529-en lélegeztetőgépen. A járvány 274 új, közvetlen áldozatát is bejelentették.

Pedig lehetnek már számok, mert Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője kedd reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy csaknem 8 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

A portál tavaly március 16-án egyszer leállt, ahogy arról a Portfolio is beszámolt, de nem a reggeli adatközlés idején, hanem egy kora délutáni időpontban. Arról később Dömötör Csaba államtitkár azt mondta, hogy egy "kívülről indított terheléses támadás okozta" a leállást.

Most viszont szó sincs leállásról, hisze a portál frissült, került ki rá új tartalom, az adatok viszont nem változtak, az utolsó állapot még kedd 11.16-kor is a hétfői 8.59-es adatokat mutatja.

Egy Covid-ambulancián önkénteskedő fogorvos beszámolója szerint minden segítségre szükség van, a Covid-osztályok annyira tele vannak, hogy nehéz ágyat találni. Orbán Viktor eközben Üzbegisztánban erősíti a magyar gazdaságot.

Utassy Viktor fogorvos szombaton reggel nyolctól este nyolcig önkéntesként a győri Petz-kórház Covid-ambulanciáján, az ő beszámolóját tette közzé a Telex. Az orvos, aki egy ötödéves orvostanhallgatóval triázsolt, a hírportálnak elmondta, hogy a betegeket fogadta és segített a rangsorolásban az állapotuk súlyossága alapján.

Aznap, a tizenkét órás műszak alatt nyolcvan ember fordult meg a Covid-ambulancián, de ebből csak kettő volt, akit már oltottak. 1981-es volt a legfiatalabb beteg a műszakja alatt, de negyvenesek, ötvenesek is jelentkeztek súlyos tünetekkel.

Mint mondta, a betegek egyharmadát mentő vitte be. Voltak, akik napok óta betegek, de nem tudták elérni a háziorvosukat, vagy a kórházat sem, és egyre rosszabbul érezték magukat, ezért nem vártak, maguk mentek be a kórházba. Arról is beszámolt, hogy a Covid-osztályok annyira tele vannak, hogy nehéz ágyat találni, így egy-egy beteg felvételét néha negyedórás telefonálgatások előzték meg.

Az orvos, aki hétköznap a saját praxisát viszi, elmondta, hogy nagyon fárasztó volt a műszak, el sem tudja képzelni, miként lehet ilyen menetet folyamatosan, naponta vinni. Az mondta, hogy két-három hétvégén még biztosan visszamegy önkénteskedni, mert ilyen betegforgalom mellett mindenkire szükség van, aki segíteni tud.

Az orvos arról is beszélt, hogy keveseknek van, pedig nagy segítség lenne a szakboltokban már néhány ezer forintért kapható pulzoximéter, amely az ujjra csíptethető és a segítségével gyorsan mérhető a vér oxigéntelítettsége és a pulzus.

Tömeges megbetegedések a BKV-nál

Lapértesülés szerint tömegével betegednek meg vagy kerülnek karanténba a BKV dolgozói, ez pedig – a Magyar Nemzet cikke szerint – egyes metró- vagy villamosvonalak leállásához is vezethet. A lap úgy tudja, hogy különösen a 2-es és a 3-as metró munkacsoportjainak körében rossz a helyzet.

Az információkkal kapcsolatban kerestük a BKV sajtóosztályát, amely a Szabad Európának elismerte, hogy a koronavírus-járvány által sújtott időszak valóban megnehezíti a társaság helyzetét, ugyanakkor, mint írják

"az átszervezéseknek, és a betegségen átesett kollégák folyamatos visszatérésének köszönhetően a BKV feladatellátása továbbra is biztosított".

"Kanyarban előzünk"

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök Üzbegisztánból üzent videón. A közösségi oldalára feltöltött poszt szerint a magyar gazdaság újraindítása miatt utazott a járvány harmadik hullámának közepette a közép-ázsiai országba, ahol magyar cégek mutatkoznak be – az OTP-t említette név szerint –, magyar cégek üzleti lehetőségeit bővítik. Szeretnénk másokat is megelőzve, „kanyarban előre jutni” – fogalmaz a videón Orbán Viktor.

XS
SM
MD
LG