Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Heti teszt kell az Ausztriába ingázóknak, így nyit nyugati szomszédunk


Ingázók a bécsi Westbahnhof metróállomáson 2021. január 25-én.
Ingázók a bécsi Westbahnhof metróállomáson 2021. január 25-én.

Egyszerre lazít és szigorít a járvány miatt elrendelt intézkedéseken nyugati szomszédunk. Néhány szabályozás az ingázó magyarokat is érzékenyen érintheti.

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfő este jelentette be a február 8-tól érvényes intézkedéseket, a döntést órákon át tartó egyeztetések előzték meg az ellenzékkel és a szakértőkel.

Az iskolák és az üzletek az elsők

Noha az országban még mindig négyjegyű a fertőzöttek száma, a kormány a krone.at beszámolója szerint úgy döntött, hogy február 8-tól kinyithatnak az üzletek, és az iskolákban is a hagyományos módon, tehát nem online, hanem a tantermekben folytatódik a tanítás, de szigorú szabályok mellett. Ez azt jelenti, hogy

  • Az alsó és a felső tagozat váltott műszakban mehet iskolába.
  • Csak azok a gyerekek vehetnek részt a személyes tanórákon, akiket tesztelni lehet.
  • A tesztelést az iskolákban végzik el.

Negatív teszt kell a fodrászhoz, szépségszalonokba

A fodrászok és más, a testtel foglalkozó szolgáltatók esetében 48 óránál nem régebbi negatív teszt kell. A kereskedelemben február 8-tól, kötelezővé válik az FFP2 maszk és 20 négyzetméteren legfeljebb egy ügyfél lehet az üzletben.

Nyitnak a múzeumok és a könyvtárak

Február 8-tól találkozhatnak a két külön háztartásban élők napközben. Az éjszakai kilépési korlátozások 8 és 6 óra között azonban érvényben maradnak és be kell tartani a kétméteres távolságot. A szabályszegésekért járó büntetéseket emelik, ennek mértékét később közlik.

Nyitnak a múzeumok, az állatkertek és a könyvtárak, de kötelező az FFP2 és maximálják a látogatók számát.

Jelentős szigorításokat vezetnek be a határon

Azautoszektor.hu idézi Rudolf Anschober egészségügyi minisztert, aki hangsúlyozta, hogy céljuk a világban terjedő vírusmutációk behurcolásának megakadályozása, ezért szigorítják a beutazási szabályokat. A jövőben az ingázóknak heti rendszerességgel kell majd teszteltetniük magukat. Ennek részleteiről hamarosan rendeletet adnak ki.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG