Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már közösségi szinten terjed itthon a koronavírus brit mutációja


Maszkos utasok egy budapesti buszon 2020. november 10-én, órákkal a részleges lezárás életbe lépése előtt.
Maszkos utasok egy budapesti buszon 2020. november 10-én, órákkal a részleges lezárás életbe lépése előtt.

Elmondták, milyen vakcinával oltanak itthon a háziorvosok. Az orosz Szputnyik V-vakcinát, amit közben újabb ország hatósága engedélyezett, itthon óvatosságból egyelőre csak egészséges emberek kapják.

Óvatosságra intett és aggasztónak nevezett néhány friss járványügyi adatot az országos tisztifőorvos a keddi tájékoztatóján. Emelkedik a pozitív tesztek aránya, a kórházi ápolásra szorulók száma és többen vannak lélelegeztető gépen is.

Müller Cecília szerint ez nem a harmadik hullám, de megtorpant a második hullám lecsengése, a szennyvízadatokban a vírus örökítőanyagának mennyisége stagnál vagy enyhén emelkedik. A vírus agresszívabb, brit mutációja pedig már a közösségekben is terjed Magyarországon.

Csordogálnak a vakcinaszállítmányok

Ma újabb, 85 410 adag Pfizer/BioNTech érkezett az országba, várhatóan csütörtökön 21 600 adag Modernát is szállítanak Budapestre. Mostantól a háziorvosok is kapnak a Pfizer vakcinájából, és listát kapnak a páciensekről, akik ebből oltást kaphatnak.

A tisztifőorvos azt mondta az orosz Szputnyik V-vakcináról, hogy annak leirata szerint ez az oltóanyag bizonyos krónikus betegségek esetén nem feltétlenül alkalmazható, ezért egyelőre óvatosságból csak az egészséges embereknek adják be.

Kásler Miklós miniszter február 7-án jelentette be, hogy a Nemzeti Népegszségügyi Központ (NNK) engedélyezte az orosz vakcina használatát, mert az "gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható".

Mit tudunk a Szputnyik V vakcináról?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

A tisztifőorvos azt kérte a háziorvosoktól, hogy szervezzék meg praxisonként öt regisztrált, egészséges, tehát krónikus betegségben nem szenvedő páciens beoltását, akiket Szputnyik vakcinával oltanak majd, kórházi oltópontokon. Az orosz oltóanyagból egyelőre 2 800 adag áll rendelkezésre. Decemberben kétszer 3000 adag vakcinát kapott Magyarország, amelyet bevizsgáltak, így most 2800 vakcinát tudnak ebből rendelkezésre bocsájtani.

Az orosz vakcináról Müller Cecília azt is elmondta, hogy abból további 20 ezer adag vizsgálata zajlik az NNK-ban. Ez a vakcina egyébként, ami az uniós országok közül Magyarországon kapott először engedélyt, de már több országban oltanak vele, most Bosznia-Hercegovinában is zöld jelzést kapott, írja a Klix.ba helyi portál.

A háziorvosok már oltanak, Pfizer/BioNtech, Moderna és AstraZeneca oltóanyaggal.

A főváros közben oltásra buzdít és az újranyitásra készül

Karácsony Gergely főpolgármester arról posztolt a közösségi oldalán, hogy a Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart.

  • 2021. december 31-ig elengedik a helyiségbérleti díjakat,
  • kiterjesztik a teraszszerzési lehetőségeket és a teraszbérleti díjak elengedését,
  • növelik a közterületeket, amelyeket a kitelepülő vendéglátósok bérleti díj nélkül használhatnak.

A főpolgármester hangsúlyozza, az újranyitás feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni vakcinát.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG