Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Engedélyt kapott Magyarországon a koronavírus elleni orosz vakcina


Alexander Gintsburg, a Gamaleya Országos Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója a Szputnyik-V vakcinával Moszkvában 2020. szeptember 24-én.
Alexander Gintsburg, a Gamaleya Országos Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója a Szputnyik-V vakcinával Moszkvában 2020. szeptember 24-én.

A Pfizer/BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után az orosz Szputnyik-V a negyedik oltóanyag, amely megkapta az engedélyt a magyarországi használatra.

A hírt Kásler Miklós jelentette be a közösségi oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azt írta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a Szputnyik-V esetében a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat, ezek alapján megállapították, hogy

"a vakcina gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható".

  • Tavaly december 26-án érkezett Magyarországra az első adag vakcinaszállítmány, az Európában elsőként engedélyezett Pfizer vakcina.
  • Néhány héttel később, 2021. január 12-én már az amerikai Moderna gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája is megérkezett, ez a Pfizeréhez hasonlóan szintén mRNS-alapú készítmény.
  • A brit-svéd AstraZenca készítménye január 20-án a magyar hatóságok, majd január 29-én az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását is megkapta. Ebből feburár 6-án érkezett szállítmány Magyarországra, a 60 évesnél fiatalabb krónikus betegeket tervezik beoltani vele.
Egyre több EU-tag bízik a Szputnyik-V vakcinában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:23 0:00

A Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt február 2-án arról a nemzetközi tanulmányról, amely szerint az orosz vakcina 91 százalékban véd a tüneteket is okozó koronavírus ellen.

Magyarországra február 2-án húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett. Az orosz vakcina januárban ideiglenes használatba vételi engedélyt kapott, majd pár napra rá Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Moszkvából jelentette be, hogy kétmillió adag orosz vakcinát vesz a magyar kormány.

Múlt pénteken Budapesten járt Adndrej Babis kormányfő vezette cseh járványszakértői küldöttség is sajtóhírek szerint elsősorban az orosz vakcinával kapcsolatos magyar tapasztalatokra volt kíváncsi.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG