Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áprilisig tarthatnak a lezárások Németországban


Kutyasétáltatás Gelsenkirchenben 2021. január 11-én.
Kutyasétáltatás Gelsenkirchenben 2021. január 11-én.

Németországban még több mint két hónapig keményebb korlátozások várhatók. Az AstraZeneca oltását lehet, hogy Európában mégis engedélyezni tudják még januárban.

Angela Merkel német kancellár szerint még 8-10 hétig tarthatnak a "kemény intézkedések" az országban, írta a Bild. Az országban a cél az, hogy hét nap alatt százezer emberre vetítve legfeljebb 50 új eset forduljon csak elő, ekkor tudnák az érintettek kontaktjait időben felderíteni.

A lap szerint pártja egyik munkacsoportjának ülésén mondta ezt a kancellár. Emellett szerinte mindenképpen meg kell állítaniuk a koronavírus új, fertőzőbb mutációját, különben húsvétra tízszeresére emelkedhetnek az esetszámok.

Beadta az európai kérelmet az AstraZeneca

A brit-svéd AstraZeneca gyógyszercég beadta az engedélykérelmét a Covid-19 elleni oltására az Európai Gyógyszerfelügyelethez, írta az AFP.

Az amszterdami székhelyű uniós ügynökség azt ígérte, hogy gyorsított eljárásban fogják ellenőrizni a megadott adatokat. Döntés így január 29-én várható.

Kedvező elbírálás esetén ez lehet harmadik típusú engedélyezett oltás az EU-ban. Bár az eddig megismerhető információk alapján más technológia alapján működik ez a vakcina, mint a Pfizer vagy Moderna terméke, az ára a töredéke az előző kettőnek. Alább bővebben is olvashat erről.

Meghosszabbították a berepülési tilalmat

Az orosz járványkezelő központ közleménye szerint február 1-ig még biztosan nem repülhetnek be az országba az Egyesült Királyságból érkező gépek, jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Oroszországban egyébként csaknem 23 ezer új esetet jelentettek kedden, 531 halálos áldozat mellett.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG