Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Figyelmeztetett a WHO, idén még vélhetően nem alakul ki a nyájimmunitás


Koronavírus elleni vakcinák a Pfizer belgiumi létesítményben.
Koronavírus elleni vakcinák a Pfizer belgiumi létesítményben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a koronavírus ellen a világ 2021-ben még akkor sem éri el a nyájimmunitást, ha az országok beindítják az oltási programokat, és megkezdik a legkiszolgáltatottabbak oltását is.

Európától Amerikáig és Ázsiáig a vírus ellenállónak bizonyult annak ellenére, hogy hónapok óta különböző korlátozások vannak érvényben a fertőzés elfojtására. A járvány téli hullámának közepette az országok hatalmas oltási kampányokkal számolnak, hogy a következő hónapokban visszaverjék a vírus terjedését.

A világszervezet szerint ugyanakkor körülbelül 70, vagy akár 80 százalékos oltási arányra van szükség az állomány immunitásához, ahhoz, hogy megvédjék a lakosságot a betegség terjedésétől.

A szegényebb országokban még nincs oltóanyag

Európában és az Egyesült Államokban is csak lassan indul be a vakcinázás a Moderna és a Pfizer-BioNTech jóváhagyott oltóanyagával, gondot a gyártási és a logisztikai kihívás miatt.

A WHO reményei szerint a koronavírus elleni oltás a hónap második felében vagy februárban elindulhat a világ néhány szegényebb országában is. Bruce Aylward, a WHO főigazgatójának tanácsadója ismételten nemzetközi segítséget kért a vakcinák eljuttatásához ezekbe az térségekbe.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG