Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szerb oltási terv: a lakosság fele kap vakcinát három szakaszban


Szerbiába már megérkezett az első szállítmány az orosz vakcinából
Szerbiába már megérkezett az első szállítmány az orosz vakcinából

A szerb közszolgálati televízióban ismertette vasárnap a vakcinák elosztásának menetét a helyi közegészségügyi intézet. A lakosokat három csoportra osztották.

Először az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények, köztük az idősotthonok lakói és dolgozói kapnak védettséget. Az oltás ezekben az intézményekben már pár hete megkezdődött. A második fázisban a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat és a krónikus betegeket, összesen 736 ezer embert terveznek beoltani. Ez a lakosság egyötödét jelenti.

A harmadik szakaszban mindenki mást, 1,75 millió lakost. Ebbe a csoportba tartoznak a bevándorlók is, akik Szerbiában menekültstátust kértek, illetve a hajléktalanok és a rendkívüli szegénységben élők.

Szerbiában három vakcinával, a Pfizer/BioNTech német-amerikai, a Szputnyik V orosz és a Sinopharm kínai oltóanyaggal oltanak, utóbbiból még nem érkezett szállítmány az országba.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában a 360 ezret közelíti, és eddig mintegy 3600 életet követelt a járvány.

Készült az MTI és Reuters tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG