Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz vakcinával oltanak Szerbiában


Egy egészségügyi dolgozó mutatja a Sputnik V vakcina fioláját Argentínában 2020. december 29-én.
Egy egészségügyi dolgozó mutatja a Sputnik V vakcina fioláját Argentínában 2020. december 29-én.

Elsőként a kormány több tagját oltották be a Szputnyik V-vel, hogy erősítsék a szerbek bizalmát. Európában csak Szerbia és Belarusz használja az orosz vakcinát, amelyet meglehetős bizalmatlanság övez.

Aleksandar Vulin belügyminiszternek, Ivica Dacic parlamenti elnöknek és Mirsad Djerlek egészségügyi miniszternek adták be az elsők között az orosz vakcinát január 6-án.

Az oroszokat már hetek óta oltják az orosz vakcinával, miután Moszkva augusztusban engedélyezte az oltóanyag használatát, annak ellenére, hogy hiányoztak a nagyszabású klinikai vizsgálatok, amelyek alátámasztották volna az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát.

Európában csak Szerbiában és Belaruszban oltanak az orosz vakcinával, amelyet egyelőre sem Európai Gyógyszerügynökség, sem az Egészségügyi Világszervezet nem engedélyezett.

A Moszkva-párti álláspontjairól ismert szerb belügyminiszter azt mondta, hogy szerinte az orosz oltás "jó, és mindenkinek meg kell kapnia". Sőt, a politikus úgy fogalmazott, hogy kifejezetten szeretett volna orosz oltást kapni, mert "hisz az orosz orvoslásban", míg a szerb egészségügyi miniszter, akit szintén beoltottak a Szputnyikkal, azt mondta, hogy a szerbiai gyógyszerszabályozó hatóság által jóváhagyott vakcinák biztonságosak,"ugyanolyan minőségűek és ugyanaz a céljuk, vagyis az immunitás erősítése".

Oltanak mással is

Az első 2400 adag Szputnyik V vakcina december 30-án érkezett Szerbiába. Az RDIF orosz szuverén alap január 6-án közölte, hogy összesen 2 millió adag vakcinát juttat Szerbiába – ez elegendő ahhoz, hogy 1 millió embert beoltsanak, miután az orosz készítmény is "kétlövéses", ahogyan a Magyarországon is használt Pfizer-BioNTech, illetve az Európai Unió területén frissen engedélyt kapott amerikai Moderna készítménye is.

Szerbia december 24-én indította el a koronavírus elleni oltási programját a Pfizer-BioNTech vakcina felhasználásával, azt elsőként Ana Brnabic miniszterelnöknek adták be. Mivel azonban a Pfizer-BioNTech készletei egyelőre korlátozottak, Szerbia arra törekszik, hogy az oltásokat az AstraZenecától, a Modernától és a kínai Sinopharmtól szerezze be. Szerbiában csaknem 350 ezer koronavírusos fertőzöttet regisztráltak eddig a járvány megjelenése óta, köztük több mint 3 400-an belehaltak a vírus okozta betegségbe.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG