Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oltják a pedagógusokat és a várandósokat, húsvét előtt nem lesz lazítás


Egy diák testhőmérsékletét mérik érkezéskor a Bagaméri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bejáratában, 2020. szeptember 29-én
Egy diák testhőmérsékletét mérik érkezéskor a Bagaméri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola bejáratában, 2020. szeptember 29-én

Húsvét előtt semmilyen lazításról nem lehet szó Magyarországon. Utána viszont nyitnák az üzleteket, április 19-től pedig az iskolákat, óvodákat. Hétfőn indítják azoknak a bölcsődei, óvodai és iskolai pedagógusoknak az oltását, akik már regisztráltak a vakcinára. Megkezdődhet a várandósok oltása is.

Rendkívüli sajtótájékoztatón erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt, amit Orbán Viktor reggel a közmédiában már elmondott: a járvány jelenlegi adatai mellett semmilyen lazításról nem lehet szó Magyarországon húsvét előtt, vagyis minden jelenlegi korlátozás ebben a formájában érvényben marad húsvétkor is.

„Változtatásra akkor van mód, ha a 2,5 milliós oltási számot elérjük” ‒ mondta Gulyás Gergely.

Ha ez sikerül, akkor az operatív törzs javaslatai alapján:

  • megszűnik a mostani boltzár, minden üzlet kinyithat, de csak úgy, hogy 10 négyzetméteren 1 vevő tartózkodhat,
  • az üzletek reggel 5-től este fél 10-ig lehetnek nyitva,
  • április közepétől elérhetőek lesznek azok a szolgáltatások, amelyek március 8. előtt is azok voltak. Ebből arra lehet követeztetni, hogy a nyitás a vendéglátóhelyekre és a szállodákra egyelőre nem vonatkozik,
  • csökken a kijárási korlátozás ideje, este 10-től reggel 5-ig tart majd,
  • az iskolák a tervek szerint legkorábban április 19-én nyithatnak.

Hétfőtől oltják a pedagógusokat

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs pénteki tájékoztatóján jelentette be, hogy azokat a pedagógusokat, akik hétfő éjfélig regisztrálnak, be tudják oltani soron kívül. Aki ezt később teszi meg, annak – „adatbázis-frissítési” okok miatt – soron kívül már nem lesz lehetősége oltakozni.

Az államtitkár még Gulyás Gergely rendkívüli sajtótájékoztatója előtt azt mondta, hogy az iskolák és az óvodák pontos újranyitásának még nincs dátuma, de április 19-ei nyitásban gondolkodik a kormány.

Kezdődhet a magas kockázatú várandósok oltása

Az országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, hogy a várandós kismamák közül bizonyos csoportok magas kockázatúnak minősülnek, őket egyéni mérlegelés alapján olthatják Magyarországon. Mint arról a Szabad Európa beszámolt, több várandós nő is súlyos állapotba, többen intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre került a koronavírus okozta megbetegedések miatt.

Több szakember is megfogalmazta a napokban, hogy az állapotos nők oltása itthon is elkerülhetetlen lesz, egyebek között az Egyesült Államokban, Izraelben, Ausztráliában már oltják őket.

Müller Cecília azt mondta, noha a III. fázisú klinikai vizsgálatok még nem fejeződtek be a várandósok oltásáról, eddig semmilyen, a magzatot károsító mellékhatást nem tapasztaltak. Mint arról beszámolt, van már elegendő nemzetközi tudás, tudományos ajánlás, amely alapján a magyar szakkollégiumok is megfogalmazták iránymutatásukat.

A magyar ajánlás lényege, hogy a várandósok az mRNS alapú vakcinákkal, vagyis a Pfizerrel és a Modernával olthatók. Ezek kétlövéses vakcinák. Az első adag a terhesség 12. hetét követően adható be, a második adag pedig a szülést követően. A várandós nő a saját, egyéni döntése alapján kaphatja meg a vakcinát a háziorvosától vagy oltóponton.

Az országos tiszti főorvos azt tanácsolta, hogy amikor egy állapotos nő regisztrál az oltásra, vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával és a nőgyógyászával.

XS
SM
MD
LG