Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezeket a koronavírus elleni oltásokat javasolják itthon a várandós nőknek


Egészségügyi alkalmazott beadja a Pfizer/BioNTech-vakcinát egy terhes nőnek Tel-Avivban, 2021. január 23-án
Egészségügyi alkalmazott beadja a Pfizer/BioNTech-vakcinát egy terhes nőnek Tel-Avivban, 2021. január 23-án

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Izraelben már oltják a várandós nőket, és itthon, ahogy egyre több kismama betegszik meg, egyre több szakember beszél arról, hogy oltani kellene a kismamákat. A magyar klinikai járványelemző munkacsoport három nyugati vakcinát javasol.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a közmédiában hétfő este arról beszélt, hogy tavaly december ‒ az oltások kezdete ‒ óta összegyűlt annyi információ, hogy bizonyos vakcinák esetében igazolhassák, biztosan nem károsak az állapotos nőkre. Mint mondta, a négy orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint az általa vezetett klinikai járványelemző munkacsoport javaslata alapján

  • a Pfizer/BioNTech,
  • a Moderna,
  • az AstraZeneca

vakcina beadása a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján,

a terhesség második, illetve harmadik trimeszterében javasolt”.

Hozzátette, hogy ez egy közös konszenzus legyen orvos és oltandó között, ne automatizmus.

A rektor arról is beszélt, hogy egy fertőzésen átesett kismama, vagy a terhesség, illetve a szoptatási idő alatt beoltott nő az anyatejen keresztül megfelelő védettséget tud adni folyamatosan újszülött gyermekének.

Merkely Béla szerint több a fertőzött, ezért több köztük a várandós is

A rektor szerint nem igaz az, hogy a terhes nőknél súlyosabb lefolyású a koronavírus-fertőzés. Mint mondta, ez igaz volt a H1N1 influenzavírusnál, a Covidnál viszont szerinte arról van szó, hogy a magasabb esetszám miatt összességében több kismama fertőződik meg, és a sok esetből lesz néhány nagyon súlyos.

A Semmelweis Egyetemre, mint kiemelt országos ellátóba, a járvány első hullámában 38 koronavírusos kismamát vittek az ország különböző területeiről, közülük hárman kerültek lélegeztetőgépre. A járvány harmadik hullámában eddig 33 várandós nő került a Semmelweis Egyetem klinikájára, közülük hatan intenzív osztályra.

Az oxigénhiány a veszélyes

Merkely Béla a videókapcsolásban beszélt egy olyan koronavírusos, tüdőgyulladásban szenvedő kismamáról, akinek a terhességét a 35. héten meg kellett szakítani ahhoz, hogy tudják gyógyítani. Császármetszéssel vették ki belőle a gyermeket.

Mint mondta, jelenlegi tudásuk szerint a koronavírus nem jut át a placentán, viszont az ellenanyag, amit az anya szervezete termel, bejut a keringésbe és védi a gyermeket. Ami kárt okozhat a magzatban, az a kismama szervezetének elégtelen oxigénellátottsága.

„​Amikor egy kiterjedt tüdőgyulladás kialakul, a kismamának már az is nehézséget okoz, hogy a saját szerveit ellássa oxigénnel, ilyenkor kerülhet a magzat is oxigénhiányos állapotba”,

és ilyenkor a legjobb megoldás a császármetszés lehet.

A szakember arról is beszélt, hogy a koronavírusos várandós nők esetében is alkalmazhatók néhány kivétellel azok a gyógyszerek, amelyeket a nem állapotos nőknél is alkalmaznak. Az egyik kivételként a favipiravir nevű, most már orvosi rendelvényre a gyógyszertárakban is kapható készítményt nem javasolják terhesség esetén.

Arról is beszélt, hogy egy fertőzésen átesett kismama, vagy a terhesség, illetve a szoptatási idő alatt beoltott kismama az anyatejen keresztül megfelelő védettséget tud adni folyamatosan újszülött gyermekének.

Továbbra sem gondolkodik nagy befogadású oltópontok megnyitásában a kormány – ez derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatójából. A kistelepülésekre honvédségi oltóbuszokat küldenek.

A szerdával kezdődő oltási héten mintegy 215 ezer regisztrált idős ember beoltását tervezi a kormány. A regisztrált idősek közül:

  • 157 ezren a kórházi oltópontokon kapnak Pfizer-vakcinát,
  • 25 ezren a kínai Sinopharm oltóanyagát kapják a háziorvosoknál,
  • 21 600-an AstraZeneca-vakcinát,
  • 11 200-an pedig a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a következő egy hétben.

A Pfizer kedden érkezett szállítmánya egyenesen a kórházakba kerül, ahová a már megszokott rend szerint a háziorvosok küldhetik a pácienseiket. Minden háziorvos átlagoson 31 idős ember oltását szervezheti meg a kórházi oltópontokra.

A háziorvosoknak három vakcinát tudnak biztosítani, de nincs annyi, hogy mindegyik praxisnak jusson. A Sinopharmból első oltásra minden háziorvos kap öt-öt ampullát, de összesen további 275 ezer adagot is kapnak az esedékes második körös oltásokhoz.

A múlt csütörtökön érkezett 21 600 adag AstraZenecából 2160 megyei háziorvosi praxisnak adnak egy-egy ampullát, ami tíz-tíz idős ember beoltására elegendő.

A szintén múlt csütörtökön érkezett Moderna a második körös oltásra kell, így csak 11 200 adagot tudnak első oltásra biztosítani. Ezt kizárólag a budapesti háziorvosoknak szállítják ki, egy-egy ampullát kapnak, ami tíz-tíz idős ember oltására elegendő.

XS
SM
MD
LG