Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: kórházban az ukrán elnök, Csehországban lassul a járvány


Egy otthon lakója üdvözli látogatóját műanyag fólián át 2020. november 11-én az észak-olasz Castelfranco Veneto városában. A speciális "ölelésszobát" azért állították fel, hogy a fertőzés veszélye nélkül érintkezhessenek a látogatók ennek az olasz otthonnak a lakóival.
Egy otthon lakója üdvözli látogatóját műanyag fólián át 2020. november 11-én az észak-olasz Castelfranco Veneto városában. A speciális "ölelésszobát" azért állították fel, hogy a fertőzés veszélye nélkül érintkezhessenek a látogatók ennek az olasz otthonnak a lakóival.

A világon 52 millió ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1,28 millió. Az ukrán elnök is elkapta a koronavírust, kórházban van, de nincsenek komoly tünetei. A cseh egészségügyi miniszter szerint az ország valószínűleg túl van a járvány tetőzésén.

A betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 10,3 millió fertőzött volt eddig a napig és 241 ezren haltak meg.

  • Indiában 8,6 millió fertőzöttet és 163 ezer halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 5,7 millió fertőzöttről és 163 ezer halálos áldozatról tudni.
  • Franciaországban 1,9 millió fertőzött és 42 ezer halálos áldozat van.
  • Oroszországban 1,8 millióra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 31 ezerre emelkedett.
  • Spanyolországban 1,3 millió fertőzöttet és 40 ezer halálos áldozatot regisztráltak.
  • Argentínában 1,2 millió a fertőzöttek és 34 ezer a halottak száma.
  • Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 1,2 millió, és 50 ezren haltak meg a betegségben.
  • Olaszországban a fertőzöttek száma 995 ezer, a halálos áldozatoké 42 ezer.
  • Németországban 738 ezer a fertőzöttek száma és 11 994 a halottaké.

Kórházban az ukrán elnök

Kórházban ápolják Volomidir Zelenszkij ukrán elnököt és az elnöki iroda vezetőjét, miután a hét elején koronavírussal fertőződtek meg. Zelenszkij és a Andrij Jermak, az elnöki iroda vezetője egy kijevi kórházban van, nyilatkozta az elnöki iroda egyik munkatársa november 12-én az Ukrajinszka Pravda online lapnak.

„Egy speciális irodát rendeztek be, hogy az elnök konferenciákat tudjon tartani. Sok konferenciahívást intézett a nap folyamán” – nyilatkozta az elnöki iroda munkatársa. Az elnöki iroda vezetőjét külön ápolják.

„Zelenszkij előbb hazament, majd úgy döntött, hogy kórházba vonul, hogy jól izolálva legyen, és ne fertőzzön meg senkit” – nyilatkozta a Reutersnek az elnök szóvivője, aki hozzátette, hogy Zelenszkijnek nincs komoly baja. Az ukrán elnöki iroda november 9-én jelentette be, hogy Zelenszkij elkapta a koronavírust, és a kormány más tagjainak a tesztje is pozitív lett.

November 11-én ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma az országban, 24 óra alatt 11 057 új esetet regisztráltak, és 198 áldozata volt a betegségnek.

New York szigorít

New Yorkban ismét szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, mivel szerte az Egyesült Államokban rohamosan nő a fertőzöttek száma. Andrew Coumo kormányzó elmondta, hogy a bároknak, az éttermeknek, és edzőtermeknek este 10-kor be kell zárniuk, és a gyülekezéseket 10 emberre korlátozzák.

„Azt látjuk, hogy a koronavírusos esetek száma az egész világon meredeken emelkedik, és New York hajóként lebeg a Covid-dagályon” – mondta a kormányzó. New York polgármestere szerint ez az utolsó lehetőség, hogy megállítsák a második hullámot.

Az elmúlt két hétben negyven százalékkal emelkedett az Egyesült Államokban a kórházban ápolt betegek száma, a napi fertőzésszám hétnapos mozgóátlaga 120 ezer körül volt. Miközben nő a kórházban ápoltak száma, és november kezdete óta több mint 1 millió új fertőzöttet regisztráltak, a napi halálozási szám is átlagban ezer fölé emelkedett.

Csehországban lassul a járvány

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtök reggel közölt kimutatások szerint az elmúlt 24 órában 8925 újabb koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ami nagyjából azonos a keddi adattal, de hétezerrel kevesebb, mint egy hete volt, amikor az új fertőződések száma rekord magasra emelkedett.

Csehországban eddig 147 ezer igazolt fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A halálos áldozatok száma a Covid-19 járvány márciusi kezdete óta 5570-re emelkedett. Csak novemberben több mint kétezren haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta új koronavírusos betegség következtében. A napi halálozási csúcs november 3-án volt, 247 halottal.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy a statisztikai adatok szerint Csehország nagy valószínűséggel túl van a járvány tetőzésén. Ugyanakkor a kórházban kezeltek száma még egy ideig magas marad. A minisztériumi statisztikából kiderül, hogy szerdán 7890 embert kezeltek a kórházakban, közülük 1133 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Készült az AFP, az AP, a dpa, a Reuters és az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG