Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit mutáns miatt ugrott meg itthon a fertőzésszám


Koronavírusos beteget szállítanak Zlinből Prágába Csehországban, 2020. november 6-án. REUTERS/David W Cerny
Koronavírusos beteget szállítanak Zlinből Prágába Csehországban, 2020. november 6-án. REUTERS/David W Cerny

Magyarországon vasárnapig 69 esetben azonosították a brit mutánst, és 35 gyanús esetet vizsgálnak. Az elmúlt 24 órában 1 337 fővel emelkedett itthon a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 46 beteg.

Müller Cecília országos tisztifőorvos vasárnap arról beszélt a körmédiában, hogy a brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb: míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, a brit mutánssal fertőzöttek négynek, emiatt szerinte elképzelhető, hogy ismét gyorsabban terjed majd a vírus.

Napok óta emelkedik a fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában Magyarországon 1 337 újabb fertőzöttet regisztráltak, velük 388 799 főre nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 46 többségében idős, krónikus beteg, velük az elhunytak száma 13 752 főre emelkedett. Novemberben volt utoljára ilyen alacsony a napi halálozások száma Magyarországon.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál tájékoztatása szerint a gyógyultak száma 298 008 fő, az aktív fertőzötteké 77 039. Kórházban 3883 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 314-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 336 297-en kaptak oltást, közülük 129 339 fő már a második oltását is megkapta.

Csehországban szükségállapotot hirdettek

Belpolitikai feszültséget okozott Csehországban múlt csütörtökön, hogy a kormány kérte a rendkívüli állapot 30 napos meghosszabbítását, de a képviselőház ezt elutasította. A kormány végül a regionális elöljárók kérésére hivatkozva vasárnap kihirdette a szükségállapot kéthetes meghosszabbítását.

Szlovákia szigorított

Északi szomszédunknál február 15-től minden utazónak, érkezzen bárhonnan a világból, 14 napra kötelező karanténba vonulnia a koronavírus dél-afrikai változata miatt. Kivételt csak az ingázók kapnak az intézkedés alól. Az Infostart pozsonyi tudósítója szerint az utasoknak a határátlépés előtt ki kell tölteniük egy regisztrációs kérdőívet.

A PCR tesztet az érintettek leghamarabb a karantén nyolcadik napján végezhetik el. Ha ennek eredménye negatív, hamarabb elhagyhatják a karantént.

Gyorsít az engedélyeztetésen Brüsszel

Az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa egy vasárnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy gyorsított eljárással engedélyeztetik majd az új típusú koronavírus fokozottan fertőzőképes mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban. Sztella Kiriakídisz szerint a vakcinák mellett a SARS-CoV-2 okozta betegséget gyógyító szerek engedélyezési eljárását is felgyorsítják, kiemelten kezelik.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG