Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyorsan terjed itthon is a brit vírusmutáns, stagnálnak a járványadatok


Egészségügyi dolgozó egy beteg mellett a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én.
Egészségügyi dolgozó egy beteg mellett a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetében Debrecenben 2020. október 15-én.

Az elmúlt 24 órában 1707 embernél mutatták ki Magyarországon az új koronavírus-fertőzést, ezzel 387 462 főre nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 70 többségében idős, krónikus beteg, velük az elhunytak száma 13 706 főre emelkedett.

A gyógyultak száma 296 173 fő, az aktív fertőzötteké 77 583. Kórházban, a járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint, 3755 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 335 188 fő kapott oltást, közülük 128 195 már a másodikat is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával).

Négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.

A kormányzati portálon azt írják, hogy a hazai adatok stagnálnak. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.

Vegyes a kép Európában

Csehországban például, ahol az egyik legrosszabb a járványhelyzet Európában, csütörtökön leszavazta a parlament a kormány előterjesztését a helyi veszélyhelyzet meghosszabbítására, így nem kizárt, hogy jelentősen enyhülni fognak a helyi korlátozások.

Szerbiában már beoltottak 800 ezer embert, így déli szomszédunkat az egymillió lakosra jutó beoltottak számában csak az Egyesült Királyság előzi meg Európában. Szerbiában jelenleg az orosz Szputnyik V, az amerikai-német Pfizer-BioNTech, a kínai Sinopharm, és a brit-svéd AstraZeneca oltóanyaga érhető el.

Németországban legalább március elejéig érvényben maradnak a járványügyi korlátozások, annak ellenére, hogy az országban csökken a fertőzések száma.

Ausztriában a dél-afrikai variáns „legnagyobb ismertté vált gócpontja” Tirolban tartományban van, így csak az hagyhatja el a tartományt, aki fel tud mutatni egy negatív COVID-tesztet.

Szintén szigorú, regionális karantént rendeltek el Athén térségében, idén már harmadjára, a fertőzésszám növekedése miatt. A Görögországgal szomszédos Bulgáriában viszont már február elején elkezdődött az újranyitás, az elmúlt napokban újra emelkednek a fertőzésszámok.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG