Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vakcinaútlevél - Elkerülhetetlennek tűnik, de még csak ízlelgeti ezt a szót Európa


Maszkot viselő utas a London Heathrow repülőtéren.
Maszkot viselő utas a London Heathrow repülőtéren.

A magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be, arról azonban nem döntött a kabinet, milyen jogosultságokkal jár az okmány, amelynek kiadása az Európai Unióban és szomszédos országokban is téma. A TASZ szerint indokolt és van helye a vakcinaútlevélnek, de lehet jól és lehet rosszul is csinálni.

"Azt reméljük, hogy az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza" – egyebek között ezzel indokolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az okmány bevezetését. Az okmányról Orbán Viktor miniszterelnök egy nappal Gulyás bejelentése után a Kossuth rádióban azt mondta, hogy azt "saját kútfőből" hozta létre a kormány, és a nemzeti konzultációban is rákérdeznek majd .

Gulyás Gergely szerint könnyű belátni, hogy ha valaki oltás kap, akkor ennek a hivatalos hatóság előtti igazolása elengedhetetlen, és a kormány indokoltnak tartja azt is, hogy a már megbetegedettek és meggyógyultak esetében a védettséget okmány igazolja.

Vakcinaútlevél vagy applikáció?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00

Kik kaphatnak a kormány szerint védettséget igazoló okmányt?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése szerint azok kaphatnak ilyen okmányt, akiket beoltottak vagy bizonyítottan átestek a betegségen.

Akik megkapták a második oltást is

Esetükben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz, hanem a második oltás beadásának időpontját rögzíti, mert az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ, legalább fél éves védettséget valószínűsítenek, de lehet, hogy ez egy év vagy akár ennél hosszabb idő is lehet.

Akik átestek a betegségen é felgyógyultnak minősülnek

Ebben az esetben az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap.

Az okmányhoz jutásnak ez a két módja ingyenes.

Aki igazolja az antitestek jelenlété

Az okmányhoz jutás harmadik lehetősége – amely az előző kettővel szemben nem ingyenes, ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálattal igazolja az antitestek jelenlétét. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított 4 hónap.

Az ördög itt is a részletekben...

Indokolt és van helye a vakcinaútlevélnek, de lehet jól és lehet rosszul is csinálni – mondta a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő szervezet Magánszféraprojektjének vezetője.

Mint mondta, ez vélhetően egy plasztikkártya lesz, de nem tudni még milyen adatokat tartalmaz majd. Asbóth Márton ugyanakkor lehetőségként említette az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben tárolt adatokat. Mint mondja, ez egy adatvédelmi standardoknak megfelelően felépített rendszer, amelyben dokumentálni lehet például a koronavírus elleni oltás tényét, hiszen maga az oltás is egészségügyi beavatkozás. Ha ennek az adatbázisnak az alapján állítanák ki a védettséget igazoló plasztikkártyát, az működő rendszer lehetne.

Noha nincs még vakcinaútlevél, a TASZ már foglalkozott a dokumentummal, mert mint honlapjukon írják, "ez alapján dőlhet majd el, hogy kinek kell maszkot viselni, vagy ki mehet koncertre". Az ezzel kapcsolatos, közérthetően megfogalmazott állásfoglalást itt található.

Ellentmondó nyilatkozatok a briteknél

Úgy tűnik, a hivatalos nyilatkozatok alapján, hogy foglalkozik a vakcinaútlevéllel történő utazás lehetőségével a brit kormány, csak épp kínosan kerüli, hogy a megoldást a nevén nevezze.

Nadim Zahawi, a brit oltási programért felelős miniszter még a múlt hétvégén is kizárta a BBC-nek nyilatkozva a “vakcinaútlevél” ötletét. Viszont azonnal azt mondta, hogy az emberek orvosi igazolást szerezhetnek be arról, hogy beoltották őket.

Legutóbbi nyilatkozatához képest csütörtökön már arról cikkezett a brit sajtó, hogy a pénteki kormányülésen téma lesz a vakcinaútlevél lehetősége. Boris Johnson egy kérdésre válaszolva nem volt hajlandó kizárni, hogy egy, a védőoltás adatait rögzítő mobilalkalmazás teremthet majd lehetőséget az utazásokra.

“A kormány mindenféle alkalmazásról tárgyal különböző szervezetekkel” – fogalmazott, megerősítve, hogy a kormány más országokkal és légiközlekedési szervezetekkel is tárgyal. Emellett azt is közölte: két covid-védőoltás lehet az, amivel “elutazhatunk nyaralni”.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter közben elismerte, amerikai és szingapúri kollégáival tárgyalt egy nemzetközileg elismert igazolási rendszer lehetőségéről.

Romániában igazolást adnak

Romániában jelenleg nincs védettséget igazoló okmány. A Szabad Európa budapesti szerkesztőségének csíkszeredai munkatársa arról számolt be, hogy aki beadatja az oltást, az kap egy igazolást, ami a személyes adatai mellett tartalmazza az oltóanyag típusát és azt is, hogy a beoltott személy melyik oltóközpontban kapta meg a védőoltást.

Az igazolást elektronikus vagy nyomtatott formában bocsátják ki, és az egészségügyi minisztérium közleménye szerint nem szolgál arra, hogy a tulajdonosa jogait szűkítse, vagy akár többletjogokkal ruházza fel.

Szlovákiában is belengette már a kormány

A pozsonyi Új Szó január 21-én számolt be arról, hogy a szomszédos Szlovákia kormányának elképzelése szerint a Covid-tanúsítvány egy mobilban tárolt QR-kód lenne, ami

  • vagy a negatív teszteredményt tanúsítaná,
  • vagy azt, hogy az adott személy már átesett a Covid-19-betegségen,
  • vagy pedig megkapta a védőoltást.

Kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott védőoltásokat (Pfizer, Moderna AstraZeneca) ismernék el.

Martin Klus külügyi államtitkár a részletek ismertetésekor elmondta, hogy a tervek szerint a QR-kódot a határokon szkennelnék be, és egy fényszignál jelezné, hogy az adott személy beléphet-e az adott országba, vagy sem.

Martin Klus szerint ez a módszer elősegítené a bürokráciamentes szabad mozgást az Európai Unión belül, de feltehetőleg globálisan is. A tanúsítványhoz tartozna egy biometrikus fénykép is, hogy ne lehessen visszaélni az eszközzel.

Azok, akiknek nincs okostelefonjuk, papíron kapnák meg a QR-kódot.

Brüsszelben is napirenden van az oltási igazolás kérdése

Az Európai Bizottság egy irányelv-javaslatot készít elő. Ez azonban nem kifejezetten a koronavírus elleni oltásról szól majd, hanem valamennyi oltás digitális formában történő tárolásáról.

A tagállami vezetők utoljára január 21-én tárgyaltak erről a témáról, több kormány részéről ugyanis erős a nyomás, hogy legyen úgynevezett vakcinaútlevél. Ezt a görög és a portugál kormányfő szorgalmazta, és csatlakozott hozzájuk a máltai miniszterelnök is.

"Az oltási igazolások fontos közegészségügyi eszközök, főleg a határokon átnyúló mozgásokkal összefüggésben"

– írta Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek címzett levelében Robert Abela, Málta kormányfője.

Erasmus a járvány idején - nem egyszerű kaland
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

Orvosi dokumentumnak kell lennie

A törekvés egyértelmű: a turizmustól nagyban függő államok így szeretnének biztonságot ígérni azoknak, akik őket választják a nyári hónapokban. Az említett videokonferencián aztán sokat beszéltek, de nem döntöttek az állam- és kormányfők az oltási igazolásról. Mindössze abban egyeztek meg, hogy ennek egy orvosi dokumentumnak kell lennie. Másik kérdés, hogy mire jogosíthat fel ez az igazolás, erről azonban még korai beszélni – derült ki a tanácskozás után a többségi álláspont. Ursula von der Leyen szerint például azért, mert nem tudjuk, hogy meddig hatékony az oltás, és további kérdés a személyes adatok megfelelő kezelése és védelme.

Az oltási útlevél által kínált többletjogok komoly jogi problémákat vetnek fel. Miután az oltás nem kötelező, senki sem kerülhet hátrányosabb helyzetbe azért, mert egy nem kötelező oltást nem vett fel. Másrészről jogos azoknak az igénye, akik “védettként” szeretnének visszatérni a régi életükhöz.

Belgiumban nem lesznek kivételezettek az oltottak

A szövetségi kormány már közölte, hogy attól, mert valakinek már van oltása, semmilyen előnyt nem fog élvezni, vagyis továbbra is alá kell vetnie magát a korlátozó intézkedéseknek, amíg el nem érik a nyájimmunitást.

Dániában azonban február végéig digitális útlevelet vezetnek be azoknak, akik megkapták az oltást.

"Három-négy hónap múlva a digitális korona útlevél felhasználható lesz például üzleti útra" – mondta Morten Bødskov megbízott pénzügyminiszter.

A franciák szerint még korai

Franciaország – Németországhoz hasonlóan – még korainak tartja az Európai Unió által szorgalmazott „Covid-19 elleni oltási igazolás" bevezetését a vakcina vírusfertőzésre gyakorolt hatásával kapcsolatos bizonytalanságok és a beoltott népesség alacsony aránya miatt - írta a France24.

Emmanuel Macron francia elnök január 22-én arról beszélt, hogy ezt a kérdést „nagy körültekintéssel" kell kezelni, elsősorban azért, mert hiányoznak az adatok az oltottak fertőzőképességéről.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG