Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz vakcina hatékonyságát igazolja egy nemzetközi tanulmány


A Szputnyik-V koronavírus-elleni orosz vakcina bedobozolt dózisai a szakadár keleti-ukrajnai területeken.
A Szputnyik-V koronavírus-elleni orosz vakcina bedobozolt dózisai a szakadár keleti-ukrajnai területeken.

Egy frissen megjelent tanulmány szerint az orosz vakcina, amelyből Magyarország is vásárol, 91 százalékban véd a tüneteket is okozó koronavírus ellen.

Orosz tudósok beszámolója szerint az orosz fejlesztésű Szputnyik-V vakcina biztonságosnak és hatásosnak tűnik a koronavírus ellen, az ezzel foglalkozó átfogó tanulmány előzetes adatait a Lancet című elismert brit orvosi szaklapban tették közzé.

A kutatók szerint a tesztek alapján, amelyeket nagyjából 20 ezer ember bevonásával végeztek el az ősszel, megállapítható, hogy az orosz vakcina 91 százalékos hatékonysággal véd a tüneteket is produkáló Covid–19-cel szemben. A tanulmánytól független szakértők elismerték, hogy bár az orosz vakcina „valószínűtlen gyorsasággal és transzparencia hiányában” készült, de „az itt [az említett lapban] közreadott eredmény világos”.

„Egy újabb vakcina csatlakozhat a koronavírus terjedése elleni harchoz” – mondta Ian Jones és Polly Roy brit tudósok az orosz vakcina hatásosságát kommentáló nyilatkozatukban.

Rohamtempóban engedélyezték

A Szputnyik-V-t kiemelt sajtónyilvánosság mellett engedélyezte Oroszország augusztus 11-én, amikor a vakcinát még alig néhány tucat emberen tesztelték. Az oroszok már szeptemberben közöltek korai eredményeket a vakcina hatásosságáról, de akkor a tesztalanyokat csak 42 napon át követték, és nem volt kontrollcsoport sem.

Eközben az Európai Unió újabb akadályokba ütközött, hogy beszerezze a nagyjából 450 millió uniós polgár számára a szükséges mennyiségű védőoltást. Az AstraZeneca és a Pfizer is bejelentette, hogy nem tudják a előzetesen megígért ütemtervet tartani a szállításban.

Megérkezett Magyarországra is az első szállítmány

Magyarországra húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett február 2-án. Az orosz vakcina januárban ideiglenes használatba vételi engedélyt kapott, majd pár napra rá Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Moszkvából jelentette be, hogy kétmillió adag orosz vakcinát vesz a magyar kormány.

A kormányzati kommunikációban egyébként az elmúlt hetekben még a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kapott, hogy „kudarcot vallott” a közös uniós vakcinavásárlás, és rendszeresen elhangzik, hogy a kínai és az orosz vakcina lehet a megoldás. Orbán Viktor nemrég azt nyilatkozta, hogy ő megvárja a kínai vakcinát, ha lehet, mert „abban bízik”.

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn már egyenes arról beszélt, hogy „megelőztük Brüsszelt” vakcinabeszerzésben. Ehhez hozzá tartozik, hogy eddig az összes Magyarországon beoltott ember a közösen vásárolt, nyugati oltószert kapta.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG