Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folyamatosan javulnak a magyarországi járványadatok


Egy egészségügyi dolgozó beadja a koronavírus elleni vakcinát egy idős nőnek a távoli hegyvidéki faluban, Dragovica Poljeban, Montenegróban, 2021. május 10-én
Egy egészségügyi dolgozó beadja a koronavírus elleni vakcinát egy idős nőnek a távoli hegyvidéki faluban, Dragovica Poljeban, Montenegróban, 2021. május 10-én

A kormányzati járványportál hétfő reggeli adatai szerint az elmúlt 24 órában 426 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 138 384. Kórházban 2.259 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen. Vasárnap óta 38 beteg halt meg a fertőzés miatt.

Magyarországon a május 16-án közölt hivatalos adatok szerint a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az oltásra érkezőknél legyen ott a szülői beleegyező nyilatkozat.

Galgóczy Ágnes szerint a regisztráció után folyamatosan lehet időpontot foglalni az oltópontokra a Sinopharm-, az AstraZeneca-, a Pfizer- és a Szputnyik vakcinákra.

A beoltottak száma Magyarországon a járványportál hétfő reggeli adatai szerint 4 639 299 fő, közülük 2 727 165-en már a második oltást is megkapták.

Telt ház lehet pünkösdkor a szállodákban

A vendéglátás országszerte a pünkösdi hosszú hétvégére készül, ez lesz ugyanis az első a lazítások kezdete óta, amikor telt ház lehet a szállodákban és más vendéglátóhelyeken.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke az InfoRádióban a minap arról beszélt, hogy a munkaerő jelenti most a legnagyobb kihívást. Szerinte, miután folyamatosak a foglalások, olyan erős lehet az idei belföldi turizmus, mint a tavalyi volt.

Anglia nagyon lazított

Megnyitották Angliában az éttermek, a pubok és a bárok belső helyiségeit, eddig ugyanis csak a teraszokon vagy a kerthelyiségekben fogadhattak vendégeket. Az angliai lazítások közé tartozik az is, hogy május 17-től nyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és stadionok is, de a nagyszabású rendezvények látogatóinak számát még korlátozzák.

Most már nem csak hatan, hanem akár harmincan is összejöhetnek a szabadban a nem egy háztartásban élők. Zárt térben hatfős összejöveteleket tarthatnak a nem egy háztartásban élők.

A brit kormány ugyanakkor a lazítások mellett fokozott óvatosságra intette a lakosságot a koronavírus indiai változatának terjedése miatt.

XS
SM
MD
LG