Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rekordszámú fertőzött Magyarországon


Ferencvárosi TC-Újpest FC labdarúgó bajnoki mérkőzés október 24-én. A lelátón hivatalosan 15 789 néző drukkolt.
Ferencvárosi TC-Újpest FC labdarúgó bajnoki mérkőzés október 24-én. A lelátón hivatalosan 15 789 néző drukkolt.

Először lépte át a 3000-es számot az egy nap alatt koronavírussal frissen megfertőződöttek száma Magyarországon. Európa többi országában is romlik a helyzet.

A hivatalos magyar kormányzati portál adatai szerint 3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták vasárnap reggelre a koronavírus-fertőzést, ami az eddigi legmagasabb szám, jóval felette van a tavaszi csúcsnak és az elmúlt hónapban közölt számoknak is.

A rekord magas diagnózisszám azután érkezett, hogy az elmúlt napban minden korábbinál több tesztet végeztek el, 18 932-t. Ez alátámasztja a korábbi feltételezést (amire például a szennyvízben mért koronavírus-koncentrációból lehetett következetni), hogy a vírus elterjedtsége jóval nagyobb lehet annál, mint a napi fertőzöttségi adatok alapján látszik, de a tesztkapacitás végessége miatt az esetek nagy része láthatatlan marad.

Alapbetegség nélküli áldozat is volt

Az új tesztek elvégzése után 59 247 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Egy nap alatt 204-gyel nőtt a kórházban kezeltek koronás betegek száma (2449 főre), és 16-tal többen vannak lélegeztetőn (205 koronás beteg).

Vasárnap reggelre elhunyt 35 beteg, a járványügy adatai szerint az elhunytak egy részének olyan problémái voltak, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás. Meghalt emellett egy 55 éves férfi, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt.

A kormány csütörtökön közzétett rendelete alapján kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvények nézőinek. (Szombaton közel 16 ezer ember szurkolt lelkesen a Ferencváros-Újpest labdarúgó bajnokin, jó részük maszk nélkül vagy szabálytalanul viselt maszkban.)

Emellett továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Spanyolországban is karantén következhet

Európán belül többek között Csehországban, Írországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban volt szükség szigorú korlátozásokra.

A francia települések kétharmadában már kijárási tilalom van érvényben, hasonlóan több olasz régióhoz, köztük Milánó, Nápoly és Róma vidékéhez. Olaszországban azonban a hétvégén tiltakozásokat váltott ki a korlátozás, Rómában szombaton körülbelül 200 szélsőjobboldali tüntető csapott össze a rendőrséggel, az „egészségügyi diktatúra” elleni tiltakozáson.

Pénteken Nápolyban kukákat gyújtottak fel, és különböző tárgyakkal dobálták a rendőröket a kijárási tilalom ellen tiltakozók.

Spanyolországban, ahol a hivatalos fertőzésszám már átlépte az egymilliót (a valódi szám pedig ennek háromszorosa is lehet), várhatóan hétfőtől lép életbe az országos karantén.

A spanyol törvények szerint a parlament a kormány 15 napra rendelhet el egészségügyi veszélyhelyzetet, amit később a parlament jóváhagyásával hosszabbíthat meg.

A Nyugat-Balkánon is nőnek az esetszámok

A héten a Nyugat-Balkán országaiban is napról napra újabb fertőzöttségi rekordok dőltek meg, a kormányok azonban egyelőre nem akarják lezárni a határokat, vagy szigorúbb határellenőrzést bevezetni, csak a meglévő intézkedések betartására kérnek mindenkit.

Hiányzik az országos stratégia az USA-ban

A koronavírus-járvány második hulláma világszerte tömegeket fertőz, és számtalan emberéletet követel. A WHO jelentése szerint több országban exponenciálisan növekszik a fertőzöttek száma, súlyos terheket róva az egészségügyi ellátórendszerekre.

A napokban az Egyesült Államokban új rekordot lépett át a napi fertőzésszám. Itt már nemcsak a nagyvárosokban, hanem a vidéki régiókban is fertőz a vírus, mint például a Középnyugat kisvárosaiban.

A járvány elleni védekezést nehezíti, hogy nincs országos egészségügyi akcióterv, az egyes államok önállóan próbálják megfékezni a vírus terjedését. Sok államban rendkívül lazák a szabályozások, nem mindenhol írtak elő például kötelező maszkviselést, annak ellenére, hogy az országos járványügyi központ vezető orvosa, Anthony Fauci ezt javasolta.

"Az Aids mellé megkaptam a koronavírust" - Szelfi
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:25:06 0:00

XS
SM
MD
LG