Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiderült, milyen vakcina jelenthet hosszú távon megoldást a koronavírus ellen


Vakcinákat és koronavírusokat ábrázoló sütemények egy prágai cukrászdában 2021. február 28-án
Vakcinákat és koronavírusokat ábrázoló sütemények egy prágai cukrászdában 2021. február 28-án

Sok évig szükség lesz még a koronavírus elleni védőoltásokra, és ezek az oltások különbözőek lesznek éppen a vírus változékonysága miatt. A cél az, hogy "ne a probléma után fussunk majd, hanem megelőzzük azt” írja Facebook-posztjában Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője​, aki egy vírusvariánsokról és vakcinákról megjelent friss tanulmányt ismertetett.

Mint írja, az elmúlt időszakban jelentős figyelmet fordítottak a kutatók a koronavírus tüskefehérjéjének változásaira és arra, hogy ezek a változások hogyan befolyásolják a vírus terjedésének dinamikáját, hogyan képes a vírus ezek révén megkerülni az immunrendszer védekezési mechanizmusait.

Jakab professzor létfontosságúnak nevezi a genomban történő változások nyomon követését, mert azok a vírus fertőzési mechanizmusait is megváltoztathatják.

"Az összes jelenlegi aggodalomra okot adó vírusváltozat különbözik az eredeti, kínai, vuhani vírustörzstől".

A kutató szerint az immunvédekezés kijátszásának kockázatát hosszú távon nehéz megjósolni az emberi koronavírusok esetében, de a madár-koronavírussal végzett vizsgálatok tapasztalatai azt mutatják, hogy egy adott variáns elleni oltások védenek a kismértékben különböző variánsoktól is. Nem mindig adnak kellő védelmet azonban az erősen különböző változatok ellen.

"A jelenleg rendelkezésre álló COVID-19 vakcinák valószínűleg mind védelmet nyújtanak a SARS-CoV-2 uralkodó változataival szemben".

Mutáns házasságok: veszélyes új Covid-variánsok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

A hosszú távú megoldást a multivalens vakcinák jelenthetik

Ezek a vakcinák ugyanis tartalmazzák a vírus külső fehérjeburkának (nukleoprotein) elemeit is, amelynek a variabilitása kisebb, mint a tüskefehérje változási képessége.

"Ezeknek a védőoltásoknak az alapját tehát már feltételezhetően több domináns variáns adja majd" .

A koronavírus elleni oltásokra Jakab Ferenc szerint sok évig szükség lesz még, és ezek az oltások – hasonlóan az influenzavírus elleniekhez – különbözőek lesznek, éppen a vírus változékonysága miatt. Az új variánsok gyors azonosítása, jellemzése ugyanakkor lehetővé teszi a kutatók számára, hogy már ne a probléma után fussanak majd, hanem megelőzzék azt – zárja posztját Jakab Ferenc virológus.

XS
SM
MD
LG