Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Odacsapott a Covid-19 az olasz populistáknak


A Liga Matteo Salvini pártjának vezetője 2020. június 2-án a római Via del Corsón
A Liga Matteo Salvini pártjának vezetője 2020. június 2-án a római Via del Corsón

Olaszországban a populizmus lett a pandémia legnagyobb áldozata, legalábbis politikai értelemben. A járvány okozta sokk elfordította a választókat Matteo Salvini bevándorlás-ellenességétől és az Öt Csillag Mozgalom radikalizmusától.

Míg az Egyesült Államokban a pandémia torpedózhatta meg Donald Trump második elnökségét, Olaszországban a populistákra volt hasonló hatással a vírus - írja az Euractiv portál véleményoldalán Elettra Ardissino, A Greenmantle nevű makrogazdasági és geolpolitikai kutatóintézet elemzője.

Valamivel több, mint egy éve radikális-jobboldali Liga párt vezére, Matteo Salvini még azzal került a címlapokra, hogy egy 50 ezres kormányellenes tüntetést szervezett. A tömeg annak bizonyítéka volt, hogy Salvinit nemcsak hagyományos észak-olasz bázisa, de szélesebb rétegek - köztük az olasz középosztály tagjai is - támogatták.

Tavaly tízezreket vitt az utcára, most viszont elzavarták a tüntetők

Ugorjunk előre 2020-ba! Salvini egykori hívei tömegesen hagyják el a süllyedő hajót. A volt belügyminiszter és miniszterelnökhelyettes immár nem az az ikon, aki megtestesíti az olaszok haragját - írja Ardissino és emlékeztet: Salvinit október végén elkergették az olasz vendéglátósok tüntetéséről, amit a járvány miatti karanténszabályok elleni tiltakozásul szerveztek.

Az elitellenes radikális Öt Csillag Mozgalomnak (M5S) sem megy jobban. Bár még tagja a kormánykoalíciónak, meggyengítette a belháború, és úgy tűnik, nincs már komolyan vehető programja.

A közvélemény-kutatások megerősítik, hogy a Ligától és az M5S-től is elfordultak a szavazók. A legutóbbi politikai lakmuszteszt - a szeptemberi helyi választások - során mindkét párt leszerepelt. A hat kormányzói posztból a Liga csak egyet, az Öt Csillag egyet sem nyert el.

Nem is lehetne élesebb a kontraszt 2018-as eredményhez képest, amikor a két párt együttesen az országos szavazatok több, mint a felét gyűjtötte be.

Az olaszok készek hátat fordítani korábbi kedvenceiknek

Ha pártpolitikai hűségről van szó, akkor az olaszok ingatagok: könnyen meghódíthatók, de ugyanolyan könnyen elutasítóvá válnak. Innen szemlélve a Liga és az M5S bukása csak egy szomorú és hosszú história egy újabb fejezete. Mint ahogy Amerikában is, a Covid-19 három okból vetett véget az olaszok és a populisták románcának.

Először : sem a Liga sem az M5S nem megy immár semmire az EU-ellenes retorikával. Az Európai Bizottság 209 milliárd eurót folyósít majd Olaszországnak a következő évek során - szinte ingyen - az uniós mentőcsomagból.

Közben az Európai Központi Bank egyre nagyobb tételben vásárolja fel az olasz adósságot, aminek nyomán Róma rekord alacsony kamatokkal juthat további kölcsönökhöz. Az tehát, hogy újratárgyalják az uniós tagságot, amiért Salvini 2018-19-es rövid kormányszerepe során határozottam kampányolt, most idegen gondolatnak tűnik.

Az olaszok inkább több Európára szavaznak

A második hullám tükrében pedig felelőtlenségnek tűnik, hogy az M5S ellenzi, hogy Róma éljen a különleges Európai Stabilitási Mechanizmus nyújtotta kedvezményes kölcsön lehetőségével.

A pandémia után az olaszok több és nem kevesebb Európát akarnak. Egy közelmúltbeli Eurobarométer-felmérés szerint közel 80%-uk helyeselte, hogy az Európai Unió kapjon további kompetenciákat a pandémiához hasonló válságok kezelésére.

Az olaszokat nem kápráztatta el, a Liga és az M5S hozzáállása a járványhoz.

A más országoknál hamarabb lecsapó első hullámban pszichológiailag traumatizált olaszok 90%-a hord rendszeresen maszkot közterületeken, ami a legmagasabb arány Európában. Salvini viszont rendszeresen levette a maszkot - amiért legutóbb 280 euró bírságot kapott. Nem valószínű hogy ezzel belopta magát az átlag olasz polgár szívébe, akiről azt állítja, hogy képviseli a Liga.

Salvini próbált nyitni a Covid-19 létét tagadók felé, de a legtöbb olasznak nincs türelme a pandémiához kapcsolódó összeesküvés elméletekhez. Közben az Öt Csillag vakcina-ellenessége a Covid-19 előtti időkbe nyúlik vissza. Bár a párt az utóbbi időben finomított retorikáján, nehéz elhinni, hogy helyre tudná állítani szavahihetőségét a kérdésben.

Az olaszok várják a vakcinát és nem foglalkoznak a bevándorlókkal

Egy októberi Ipsos közvéleménykutatás szerint az olaszok a vakcinát leginkább váró népek között vannak. 53 százalékuk mondta azt hogy a piacra-dobástól számított három hónapon belül beoltatná magát. Ezzel szemben a németeknek és a briteknek csak 47 százaléka, a spanyoloknak és franciáknak pedig csak 38 százaléka tenné ugyanezt.

És végül: Salvininek ártott, hogy kedvenc témája, a bevándorlás a választókat aggasztó dolgok listájának az aljára csúszott. Annak nyomán, hogy Olaszország újabb gazdasági csapást szenvedhet el a novemberben ismét bevezetett karantén-intézkedésekkel, valószínűsíthető, hogy a következő hónapokban, sőt talán években is feledésbe merül az illegális bevándorlás témája.

Quo vadis populismo?

Mik tehát az olaszországi protestpártok kilátásai? A történelmi tapasztalat azt sugallja, hogy maguktól nem fognak levonulni a politikai színpadról. A trasformismo (alakváltás) régi olasz hagyományát követve, vezéreik módosítják majd pártjuk retorikáját, az általuk megfogalmazott gondolatokat és még a felépítésüket is.

Viszont nehéz elképzelni, hogy a radikalizmustól a centrizmushoz vezető úton meg tudnák őrizni azt az egyediségüket, amivel kezdetben magukhoz vonzották szavazóikat.

Az Öt Csillag Mozgalomban már most érezhető a trasformismo - felismerve az M5S hanyatlását, Luigi Di Maio, a de facto vezér megpróbálja a fősodor felé kormányozni azzal, hogy félretolja a mozgalom radikális nagyágyúit, például Alessandro di Battistát.

Mindez komikusan hat egy olyan párttól, amely 2010-ben még “politikaellenes” mozgalomként aposztrofálta magát, lándzsát tört a “közvetlen demokrácia” mellett és frontális támadást indított az olasz politikai elit ellen. Az M5S ugyanakkor fiatalabb párt, mint a Liga és nem eresztett még mély gyökereket a választók körében. A következő választások után valószínűleg összeomlik.

Mi lesz Salvinivel?

Silvio Berlusconi és Giorgia Meloni, az olasz jobboldal két másik vezéralakja elutasította azt a javaslatát, hogy hozzájuk csatlakozva pártjaik hozzanak létre egy jobboldali szövetséget. Berlusconi még provokatív módon nyitott a koalíciós kormány felé is és felajánlotta, hogy velük szavaz a pótköltségvetés ügyében.

Ezzel Salvinit is a büdzsé támogatására kényszerítette, azt a benyomást keltve, mintha nem létezne bármiféle feszültség a jobboldali blokkon belül. Ugyanakkor teljesen világos, hogy létezik feszültség.

Salvini satuba került

Más pártok kezdik elorozni a jobboldali identitását, de úgy, hogy közben megszabadulnak immár mérgező euroszkepticizmusától. Nehéz így elképzelni, hogyan tudná olyan, új köntösbe öltöztetni a Ligát, amivel ismét megihletné a választókat.

Olaszországban a populisták esetében megvalósult a mondás: tutto fumo e niente arroso - nagyobb a füstje, mint a lángja. Azaz, sok-sok radikális ötlettel álltak elő, de kevés konkrét eredményt és vezetői fegyvertényt tudtak felmutatni - írja az EurActiv-on Elettra Ardissino.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG