Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Engedélyezték a Pfizer vakcináját az Egyesült Királyságban


A Pfizer vakcináját szortírozzák az USA-ban 2020. november 11-én.
A Pfizer vakcináját szortírozzák az USA-ban 2020. november 11-én.

Engedélyezték a Pfizer és Biontech vakcináját az Egyesült Királyságban. Ezzel ez lett az első koronavírus elleni oltás, amit biztonságosnak és hatásosnak ítéltek, így engedélyezték az országban.

Az Egyesült Királyság első körben 40 millió adagot rendelt a BNT162b2 néven futó gyógyszerből. Az oltás az mRNS-en alapul.

Leegyszerűsítve, az mRNS technológiánál nem a legyengített vírust juttatják a páciensekbe, ezért nem is lehet elkapni a betegséget. A módszer lényege, hogy egy olyan információdarabot kap a szervezet, aminek következtében az immunrendszer ellenségesként azonosítja a koronavírus fehérjetüskéit.

Az mRNS instabilitása okozza egyébként azt is, hogy a Pfizer oltását nagyon hidegen kell tartani. Az eddigi hírek alapján ezt a terméket mínusz 70 fokon kell tárolni, átlagos hűtőhőmérsékletén csak öt napig bírja ki, egy speciálisabb hűtőládában pedig 15 napig.

A mínusz 70 fok tartós biztosítása még a fejlett országok kórházainak, raktárainak is sok problémát jelenthet. A szegényebb országoknak pedig lehet, hogy akár elérhetetlenné tenné ezt a fajta oltást.

Az Egyesült Királyságba szánt, most engedélyzett oltásokat Belgiumban fogják gyártani. Hétfőtől a tervek szerint el is kezdik szétosztani és beadni őket, elsődlegesen feltehetően a különösen veszélyeztett csoportoknak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG