Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai recesszió: a magyarok szenvedik meg a legjobban


Emberek állnak sorban a munkaügyi hivatal előtt Bulgáriában, Varna városában.
Emberek állnak sorban a munkaügyi hivatal előtt Bulgáriában, Varna városában.

Egy, az Európai Parlament megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint az Európai Unió (EU) lakosságának 40%-a pénzügyileg rosszabb helyzetbe került a világjárvány következtében. A magyarok 44%-a saját bőrén is megérezte a válság hatását.

Tíz EU-s állampolgárból négy érzi úgy, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság miatt rosszabb helyzetbe került. A magyarokat érintette a legrosszabbul a válság, ők már a világjárvány második hulláma előtt is megérezték a recesszió hatását - derült ki egy páneurópai felmérésből pénteken.

Az Európai Parlament megbízásából készült közvélemény-kutatást a Kantar az interneten keresztül végezte el szeptember 25. és október 7. között. A felmérés során az EU 27 országából csaknem 25 ezer embert kérdeztek meg véleményéről.

A kérdéseket még azelőtt tették fel, hogy Európát elérte volna a járvány második hulláma, amely miatt további részleges lezárásokra kényszerültek a kontinens országai. Mindez várhatóan tovább csökkenti majd az év utolsó negyedének gazdasági teljesítményét.

A felmérés szerint a válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy a járvány kihatott személyes jövedelmükre.

A magyarok jelentős részét sújtja a gazdasági válság

A világjárvány okozta gazdasági válság Európában Magyarországot érintette a legsúlyosabban. A magyarok 44% -a saját bőrén is megérezte a recesszió hatását, esett a jövedelmük.

Most először történt az, hogy több európai vélte úgy, hogy a korlátozások nagyobb kárt okoztak a gazdaságban, mint amekkorától megóvták az egészségügyet.

Az uniós polgárok határozott többsége szerint a 27 tagú uniónak nagyobb hozzáértésre és több pénzre van szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a harcot a járvánnyal.

Ám az EU 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagja egyelőre a levegőben lóg a magyar-lengyel vétófenyegetés miatt, amelyet a két kormány a költségvetési támogatások jogállamisági feltételének bevezetése esetén alkalmazna.

Ennek ellenére a felmérés azt mutatta, hogy az uniós polgárok 77% -a úgy gondolja, hogy az EU-nak csak a jogállamiságot betartó kormányoknak kellene pénzforrásokat biztosítania.

Még Lengyelországban és Magyarországon is ez az általános nézet, ami arra utalhat, hogy az állampolgárok egyik országban sem értenek egyet kormányukkal.

A felmérés szerint mindkét országban az emberek 72% -a támogatja, hogy azok az országok jussanak csak pénzforráshoz, amelyek tisztelik a demokratikus alapértékeket.

A koronajárvány kedvez az unió megítélésének

A világjárvány alatt az Európai Unió megítélése pozitívabb lett. Idén folyamatosan nőtt a válaszadók azon része, akik pozitív képet alkotnak az EU-ról: az áprilisi 31% október elejére 41% -ra emelkedett.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG