Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mobil oltócsapatok járják a hétvégén a nagyobb idősotthonokat


Koronavírus elleni oltást kap a karjába a miskolci Őszi Napsugár Idősotthon egyik lakója 2021. január 7-én.
Koronavírus elleni oltást kap a karjába a miskolci Őszi Napsugár Idősotthon egyik lakója 2021. január 7-én.

A hétvégén is folytatják az oltás országszerte, a 150 főnél nagyobb létszámú otthonokban is oltanak már. Az elmúlt 24 óra hazai járványügyi adatai: 2 716 újonnan beazonosított fertőzött és 114 halott.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint az elmúlt 24 órában 2 716 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 340 459 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 554 főre emelkedett.

A gyógyultak száma 193 172, az aktív fertőzötteké 136 733. Jelenleg 5 126 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 365-en vannak lélegeztetőgépen.

Országszerte 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és fokozatosan megkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is. Itt a mobil oltócsapatok az intézményen belül végzik el a védőoltást, amit orvosi vizsgálat előz meg.

Az ország négy legnagyobb, 400 fölötti létszámú intézményében - két fővárosiban, egy miskolciban és egy pécsiben - csütörtökön 762 gondozott és 440 intézményi dolgozó kapta meg az oltást.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy február 1-ig érvényben az eddigi védelmi intézkedések, így a kijárási korlátozás és a középiskolákban a digitális oktatás.

Közben az Európai Unió újabb 300 millió adag vakcinát kötött le a Pfizer és a BioNTech közös oltószeréből, ez várhatóan a cég teljes éves kapacitásának a felét jelenti majd. Az Európai Unió összesen nagyjából 2 milliárd adag vakcinára kötött szerződéseket:

  • a Moderna,
  • az AstraZeneca,
  • a Sanofi-GSK,
  • a Janssen Pharmaceutica NV,
  • a Pfizer-BioNTech,
  • a CureVac cégekkel.

Jelenleg még csak a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltóanyaga rendelkezi engedéllyel az EU-ban.

Ami a járvány friss nemzetközi adatait illeti, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint a világban 88 879 115-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 913 665-re a halálos áldozatok és 49 416 155-re a gyógyultak száma.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG