Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Müller Cecília: nem kérdés, természetesen beoltatom magam


A Pfizer-BioNTech vakcinájából készült védőoltás a Szent László Kórházban 2021. január 5-én.
A Pfizer-BioNTech vakcinájából készült védőoltás a Szent László Kórházban 2021. január 5-én.

Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon még nagyon távol áll attól a beoltottak száma, hogy egyáltalán felvetődhessen a korlátozások megszüntetése. Müller Cecília azt is részletezte, melyik vakcinából hány emberre elegendőt rendelt eddig a kormány.

Müller Cecília azt mondta az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, hogy az oltakozás sem olyan gyors, hogy az már lehetővé tehetné a korlátozások enyhítését. Péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban jelentette be, hogy február elsejéig meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket, így a középiskolásoknak marad a digitális oktatás.

Az országos tisztifőorvos arra biztatott mindenkit, hogy oltassa be magát, mert a vakcinák biztonságosak, hatékonyak, mint mondta, "természetesen" ő is beoltatja magát.

Ezeket az oltásokat közötte le eddig Magyarország

Müller Cecília megerősítette, hogy a kormány több mint 19 millió adag vakcinát között le, ebből:

  • Pfizert - 3,3 millió személyre,
  • Modernát - 872 ezer személyre
  • AstraZenecát - 3 millió 270 ezer személyre
  • Jansent - 2 millió 180 ezer személyre
  • CureVacot - 250 ezer személyre

Mint mondta, a Pfizer-BioNTech vakcinájából jövő kedden érkezik újabb 39 ezer fő oltásához elegendő adag Magyarországra, és a héten uniós engedélyt kapott amerikai Moderna első szállítmánya is érkezhet a jövő héten. Emellett további vakcinák beszerzéséről is folynak a tárgyalások más gyártókkal.

Az országos tisztifőorvos azt is megerősítette, hogy megkezdik beadni a második oltást azoknak, akik az elsőt december 26-án kapták meg.

Orbán Viktor szerint jobb most szerezni, mint várni

A miniszterelnök szerint nem elég a vakcinára várni Brüsszeltől, inkább meg kell szerezni az oltóanyagot, ezért a kormány tárgyal Izraellel, Oroszországgal és Kínával is.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban, a korlátozások meghosszabbításának bejelentésekor beszélt erről. Úgy fogalmazott, az Európai Unióval az a baj, hogy "szépen beálltunk a sorba, ahogy kell, feliratkoztunk 17 millió adag rendelésre, a központ valamit tárgyalt, és most ülünk itt és várunk, hogy jöjjön az oltóanyag. Ez frusztrál."

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG