Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már a szakrendelőkben is oltanak, friss hírek az AstraZenecáról, 8637 új fertőzött


Az AstraZeneca koronavírus elleni betegség vakcináját tartalmazó injekciós üveg Berlinben, Németországban, 2021. március 16-án
Az AstraZeneca koronavírus elleni betegség vakcináját tartalmazó injekciós üveg Berlinben, Németországban, 2021. március 16-án

Az oltási munkacsoport döntése a szakrendelők bevonásáról már szombattól érvényes, de egyelőre csak a fővárosra. Az elmúlt 24 órában 8637 új fertőzöttet regisztráltak, a járvány újabb halálos áldozatainak száma 242. Friss információk jelentek meg az AstraZenecáról.

Az újonnan azonosítottakkal a fertőzöttek száma elérte a 679 413-at, a halálos áldozatok száma 21 504 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 242 308, kórházban 11 383 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1437-en vannak lélegeztetőgépen.

Új intézményrendszert, a szakrendelőket is bevonják az oltási programba, szombattól. 18 fővárosi szakrendelőben alakítottak ki oltópontokat, ezekben a háziorvosok előzetes jelentése szerint szombaton és vasárnap nagyjából 15 ezer fővárosi regisztráltat fognak beoltani Moderna és AstraZeneca vakcinával – közölték a járvány miatt létrehozott kormányzati portálon.

A beoltottak száma 2 235 731, közülük 891 002-en a második oltását is megkapták.

Friss hírek az AstraZenecáról

Közben új információk jelentek meg a nét nemzetközileg elismert szegedi kutató – dr. Horváth Péter informatikus és dr. Kintses Bálint biológus – nevével fémjelzett KOVIDők Facebook-oldalon.

Egy friss közleményre hivatkozva azt írják, hogy a korábban publikáltnál nagyobb lehet a trombóziskockázat az AstraZeneca COVID-vakcinájának beadása kapcsán, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ez még mindig

"legalább három nagyságrenddel kisebb, mint ami a megbetegedés súlyosabb formáihoz társul, és az európai átlagnépességre jellemző rizikónak is a töredéke".

Mindez számokban, százalékokban kifejezve azt jelenti, hogy például:

  • Norvégiában, ahol az eddigi oltottak 78%-a nő, a 65 év alatti korosztályban 130 000 oltott közül 5-nél fordult elő fokozott vérzési hajlam mellett kialakuló vérrögképződés – az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által is vizsgált ritka mellékhatás.
  • Nagy-Britanniában a mintegy 11 millió adag AstraZeneca-vakcina beadása kapcsán összesen 5 esetben jelentettek ugyanilyen mellékhatást.
  • Összességében az európai országokban több mint 20 millióan kapták már meg az oxfordi vakcinát és egyelőre úgy tudni, közülük 30 körüli a ritka hátterű vérrögképződés által érintettek száma.

"Feltételezik, hogy a jelenség hátterében autoimmun reakció állhat, hasonlóan a heparin típusú véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazása során ritkán előforduló vérrögképződéshez".

A kutatás készítői hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi nemzetközi szakmai álláspont szerint az oltási program folytatható, mert az oltás előnyei bizonyítottak, és a lehetséges rizikó több nagyságrenddel kisebb, mint a koronavírus-fertőzéssel járó kockázatok.

XS
SM
MD
LG