Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlávik János: megfontolandó a 18 évesnél fiatalabbak koronavírus elleni oltása


Simay Katalin főnővér oltáshoz készülődik a Városmajori Klinikán 2020. december 26-án.
Simay Katalin főnővér oltáshoz készülődik a Városmajori Klinikán 2020. december 26-án.

A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a jelenlegi járványügyi korlátozások az új vírustörzstől is védenek. Az elmúlt 24 órában 1 926 újabb koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon, a járványnak 118 újabb halálos áldozata van.

Az egy nap alatt regisztrált esetekkel 347 636 főre nőtt itthon a beazonosított fertőzöttek száma. Az újabb 118 elhunyttal 11 066 főre emelkedett a járvány halálos áldozata. A gyógyultak száma 220 304, az aktív fertőzöttek száma 116 266, 4 689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint szerda estig összesen 96 ezer embert oltottak be, többségében egészségügyi, illetve idősotthonban dolgozókat.

Csak idő kérdése volt, hogy felbukkanjon a mutáns

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint természetes volt, hogy megjelenik Magyarországon a koronavírus új variánsa, ami 50-70 százalékkal agresszívabban terjed, mint a korábbi törzs, ezért nagyon kell figyelni rá.

Az Index szemléje szerint a szakember az állami rádió reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozások az új törzsnél is hatékonyak és elegendőek. Arról is beszélt, hogy miután az Európai Unió áprilisig nagyobb mennyiségű vakcinát nem tud biztosítani, a következő hetekben nem várható, hogy enyhítenek a szigorításokon.

Szlávik elmondta, hogy a nyájimmunitást vagy úgy lehet elérni, hogy a lakosság 60-70 százaléka átesik a betegségen, vagy beoltják őket a vakcinával. A szakember szerint a teljes nyájimmunitás eléréséhez megfontolandó, hogy a 18 év alattiakat is beoltsák.

Arról is beszélt, hogy nem kell kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, mert az csak olyan vírusok ellen kell, amelyek eltüntethetők a Föld színéről, a koronavírus viszont velünk marad, időnként fel fog bukkanni más betegségekkel, de az infektológus szerint egy újabb járványt nem fog okozni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG