Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így tesztelnek Prágában


Covid-19 tesztpont a prágai Vítězné náměstín
Covid-19 tesztpont a prágai Vítězné náměstín

Magyarországhoz képest sok, mintegy 30 ezer tesztet végeznek el minden nap Csehországban. Méghozzá gyorsan és hatékonyan. Személyes beszámoló a cseh fővárosból.

A csehek komolyan veszik a tesztelést, Prágában több helyen is állítottak fel ideiglenes tesztpontokat. Az egyik ilyen a Vítězné náměstín (azaz a Győzelem téren) van, éppenséggel vasárnap nyitott, és ennek megfelelően rengeteg szabad időpont volt még.

Csehországban az egyik legrosszabb a járványhelyzet Európában, naponta 10 ezer körül jár az új fertőzöttek és átlagosan 50 körül a Covid-19 miatt elhunytak száma. „A kormány 5-6 napot vár, hogy eldöntse, szükség van-e az ország teljes lezárására” – mondta Jan Hamáček, aki egyben a válságközpont vezetője is. (Prágai levelünkben itt olvashat többet a témában.)

Vasárnap nyitott a tesztpont, délután alig volt ott valaki
Vasárnap nyitott a tesztpont, délután alig volt ott valaki

Gyors és egyszerű folyamat

Maga a bejelentkezési folyamat rendkívül egyszerű és gyors. A tesztet végző cég honlapján, ahol természetesen van angol nyelvű felület is, kiválaszthatjuk, hogy a főváros mely pontján szeretnénk időpontot foglalni.

A teszt gyorsaságát jelzi, hogy 5 perces időintervallumokat adnak meg. Az időpont foglalásakor nem kell személyes adatokat elküldeni, azt a helyszínen kell online kitölteni, megadva nevet, címet, telefonszámot, emailt, nemzetiséget és születési időt.

Mindez 3 percet vesz igénybe, ezután a telefonunkra érkezik egy kód, ezt kell megadni a konténerállomásra belépve. Ott személyesen ellenőrzik az adatokat, majd az ember kezébe nyomnak egy kóddal ellátott matricát, amit majd a mintát tároló kémcsőre ragasztanak.

Várakozás az adatfelvételre. A hátsó fehér konténerben veszik le a mintát
Várakozás az adatfelvételre. A hátsó fehér konténerben veszik le a mintát

Az egyik konténerben zajlik az adatfelvétel, egyszerre természetesen csak egy ember tartózkodhat bent. Azután ismét a szabad ég alatt kell várni, amíg beléphetünk a másik konténerbe, ahol a mintát veszik le.

Maga a teszt maximum 30 másodpercig tart, az ember mindkét orrlyukából vesznek mintát. A dolog kissé kellemetlen, megkönnyeztet, de nem fájdalmas.

Csak kijárat
Csak kijárat

Az egész folyamat nagyon gyors, egy-egy ilyen állomást öt ember működtet. Mindannyian tökéletesen beszéltek angolul, udvariasak és segítőkészek voltak.

Ami az árat illeti, egy teszt 1750 korona, ami nagyjából 23 ezer forint, és az ígéret szerint 24 órán belül küldik az eredményt.

XS
SM
MD
LG