Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prágai levél: vigyázó szemetek


Az üres Károly-híd
Az üres Károly-híd

Csehországban a helyzet nem jó, sőt mi több, rossz. Vasárnap reggel a belügyminiszter azt találta mondani, ha nem sikerül a következő napokban megfordítani a trendet, akkor komolyan fontolóra veszik a teljes lezárást. Szubjektív beszámolónk Prágából.

Az ember sokkal szívesebben írna a prágai kulturális életről, gasztronómiáról vagy olyan furcsaságokról, mint a parkolási rendszer, ám sajnos 2020 őszén ez meglehetősen nehéz. Nehéz, mert a színházak, mozik bezártak, az éttermek is legfeljebb házhoz szállítanak, sőt a sörözők (rengeteg van belőlük a cseh fővárosban) sem nyithatnak ki.

Elszúrták...

A csehek ugyanis elszúrták. Nem kicsit, nagyon. Elrontották a nyarat, amikor gyakorlatilag teljesen elengedték a korlátozásokat. Augusztusban ideérkezve meglepő volt például látni, hogy miközben a metrón kötelező volt a maszk viselése, a többi tömegközlekedési eszközön (villamoson, buszon) nem, ennek megfelelően senki sem hordta.

A prágaiak a legnagyobb lelki nyugalommal mentek strandolni, tömörültek össze a főváros szélén fekvő, leginkább talán a Lupához hasonlítható Džbán-tónál, üldögéltek kávéházakban, éttermekben, kiskocsmákban.

Ismerős?

A helyzet most, október közepén, túlzás nélkül drámai. Az elmúlt napokban általánossá vált a napi 10 ezer körüli új fertőzöttszám (szerdán 9544, csütörtökön 9720, pénteken 11105, szombaton „csak” 8713 ember tesztje lett pozitív). Mindez napi mintegy 30 ezer tesztből, ami azt jelenti, hogy minden harmadik tesztelt ember pozitív.

Ennél még többet árul el az elhunytak száma, ami szerdától a következőképpen alakult: 60, 49, 58, 33 – ez négy nap alatt kereken 200 ember. Ugyanezen idő alatt a hivatalos adatok szerint Magyarországon 113 ember vesztette életét a járvány miatt.

Prágai levél - mi ez? A Szabad Európa újraindulásával felélesztünk egy talán feledésbe ment műfajt is, amelynek lényege, hogy a külföldről tartalmat szolgáltató médiumok (amilyen a Szabad Európa Rádió vagy a BBC Magyar Adása volt) megpróbálták kicsit bemutatni a magyar közönségnek a helyi hétköznapokat is. A terveink szerint heti rendszerességgel jelentkező rovatban a prágai és cseh életet (remélhetőleg minél hamarabb a kultúrát, gasztronómiát, mindennapi különlegességeket) próbáljuk meg közelebb hozni, illetve megmutatni, milyennek látszik Magyarország 500 km távolságból.

Kulcsfontosságú napok

A következő napok kulcsfontosságúak lesznek Csehország számára – ezt a belügyminiszter mondta , aki egyben a válságközpont vezetője is.

„A kormány 5-6 napot vár, hogy eldöntse, szükség van-e az ország teljes lezárására”
Jan Hamáček, cseh belügyminiszter

„A teljes lezárás nagyon nehéz kérdés. Ha a jelenlegi intézkedések nem működnek, akkor ez lehet az alternatíva” – fogalmazott, elismerve, hogy a kormány bizony hibázott, amikor a nyáron szinte minden korlátozást feloldott.

„Nem tagadom, hogy hibáztunk. Ha a kötelező maszkviselést augusztus 17-én bevezettük volna, most sokkal jobb lenne a helyzet. Személy szerint az előző egészségügyi minisztert, Adam Vojtěchet teszem felelőssé, de az egész kormány hibát követett el” – tette hozzá a belügyminiszter.

Csendben jegyezzük meg, hogy a cseh miniszterelnök is erősen ellene volt a kötelező maszkviselésnek.

A kórházak nem nagyon bírják már a járvány miatt megbetegedettek ellátását, a rutinbeavatkozásokat és a tervezett műtéteket elhalasztják, a kormány pedig ideiglenes kórházakat kezdett felhúzni, felkészülve a legrosszabbra.

Az egyik ilyet szombaton kezdték el építeni Prágában, az intézmény 500 fő befogadására lesz képes, ellátásukról civil és katonai személyzet gondoskodik majd.

E sorok írása közben, vasárnap kora délután éppen a cseh foci- és jégkorong ultrák demonstráltak Prága belvárosában a járvány miatt bevezetett korlátozások ellen - természetesen a legtöbben maszk nélkül.

Eközben Magyarországon...

A legnagyobb hiba az lenne, ha a megkönnyebbülés érzése fogná el azokat, akik mindezt Magyarországon olvassák. E sorok szerzője a nyár folyamán és az ősz elején körülbelül ugyanannyi időt töltött a két országban, és őszintén szólva sok különbség nem volt sem a hatóságok, sem az emberek hozzáállásában.

Magyarországon még mindig nyitva vannak az éttermek (már amelyik nem ment tönkre), lelkesen hirdetik a színházak, hogy ismét kaphatók jegyek az októberi és novemberi eladásokra, mi több, a Facebookon sikerült belefutni egy budapesti fesztiválról készült kisfilmbe, amelyen boldog emberek önfeledten táncoltak és énekeltek a közönség soraiban egymás közelségében – maszk szinte senkin sem volt.

Természetesen a két főváros közötti 500 km-es távolság biztonságérzetet nyújthat, de a hasonlóság a két ország nyári és ősz eleji intézkedései (illetve azok hiánya) között elgondolkodtató.

Ha korábban a magyar miniszterelnök Ausztriát említette „víruslaboratóriumként”, akkor most innen, Csehországból az a kérés: vigyázó szemetek Prágára vessétek. Ami látszik, az nem szép, személyesen átélni pedig egyáltalán nem kellemes.

Nem érdemes megvárni, amíg esetleg Budapest és Magyarország is hasonló helyzetbe kerülhet.

XS
SM
MD
LG