Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína javítana a Magyarországon is használt vakcinák hatékonyságán


A kínai Sinopharm újonnan érkezett koronavírus-vakcinái Budapesten, a kormányhivatal 13. kerületi parkolójában kialakított logisztikai bázison 2021. március 29-én
A kínai Sinopharm újonnan érkezett koronavírus-vakcinái Budapesten, a kormányhivatal 13. kerületi parkolójában kialakított logisztikai bázison 2021. március 29-én

A kínai járványügyi központ vezetője egy hétvégi tanácskozáson arról beszélt, hogy a jelenlegi, inaktivált víruson alapuló kínai vakcinák alacsony védelmet nyújtanak a koronavírus ellen, és ezek keverése a hatékonyságuk növelését célzó stratégiák között szerepel. A Sinovac és a Sinopharm kínai vakcina is ilyen, utóbbival Magyarországon is oltanak, és az országos tiszti főorvos szerint egyelőre nincs ok arra, hogy ezen változtassanak.

Az AP tudósításában felidézi, hogy Kína több száz millió adag hazai gyártású vakcinát osztott szét külföldön, és ezekre támaszkodik saját tömeges védőoltási kampányában is. Peking eddig nem engedélyezett egyetlen külföldi vakcinát sem Kínában.

Gao Fu arról is beszélt, hogy több lehetséges megoldáson gondolkodnak a vakcinák hatékonyságának növelése érdekében. Az egyik a vakcinák kombinálása, de fontolóra veszik azt is, hogy változtatnak a dózisok sorrendjén, vagy a két dózis közt eltelt idő hosszúságán.

Egy nappal később a kínai szakember arról beszélt, hogy kiforgatták a szavait. Ahogy a 444 észrevette, Gao Fu a Global Timesban már úgy fogalmazott, hogy ő eredetileg azt fejtegette, milyen módszerekhez érdemes nyúlni, ha javítani akarják a vakcinák hatékonyságát.

A Sinovacot és a Sinopharmot több tucat országban használják, köztük Mexikóban, Törökországban, Indonéziában, Magyarországon, Szerbiában, Brazíliában és Törökországban is. A kínai gyártók azonban több bírálatot kaptak, amiért nem tették közzé a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszának kutatásairól szóló szakértői véleményeket.

A Sinovac oltásáról például kiderült, hogy a különböző országokban végzett vizsgálatok mindegyike különböző – 50% és 83% közötti – hatékonyságot állapított meg.

A Sinopharm vakcinájából március elején az Egyesült Arab Emírségekben kezdtek el kezdtek el harmadik dózist beadni, mert többeknél azt tapasztalták, hogy a második adag után 28 nappal sem indult meg az antitest-termelés.

Szintén kínai vakcináról szóló vasárnapi hír, hogy a CoronaVac oltóanyag a vakcinát Brazíliában gyártó Butantan intézet szerint csak 50,7 százalékban véd a vuhaninál agresszívebben fertőző brazil koronavírus-variáns ellen.

A magyar szakértő óvatosságra int

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő arról ír a közösségi oldalán, hogy noha a kínai vakcina hatékonysága a bejelentés szerint nem olyan erős, mint az egyéb nyugati vakcináké, mégis hasznos lehet, mert erre valószínűleg majd más vakcinákkal "rá lehet oltani", vagy hatékonyságát egy harmadik oltással lehet fokozni.

A szakember szerint tehát "mindenki vegye fel bátran ezt az oltóanyagot is, de amíg nem tisztázódik a helyzet, addig még a második oltóanyag utáni két hét múlva se tekintse magát beoltottnak, továbbra is úgy védekezzen, mintha nem kapott volna oltást. Ezzel szinte biztosan megfelelő védelmet tud biztosítani a saját maga számára".

Müller Cecília: egyelőre nincs ok a változtatásra

Az országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján reagált a kínai vakcinával kapcsolatos hírekre. Müller Cecília közölte, hogy nem változtatnak a kínai Sinopharm-vakcina oltási protokollján. Erre egyébként csak a gyártó vagy valamely hatóságtól jövő hivatalos dokumentum alapján lenne mód, ilyen azonban nem érkezett.

A szakember hangsúlyozta, mindegyik Magyarországon alkalmazott vakcina bőven megfelel annak a WHO-követelménynek, hogy 50 százalék feletti legyen a hatékonysága.

XS
SM
MD
LG