Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Érkezik a Moderna első szállítmánya, 7200 adag vakcina


Antony Faucit, az Egyesült Államok vezető virológusát oltják a Moderna COVID-19 vakcinával 2020. december 22-én.
Antony Faucit, az Egyesült Államok vezető virológusát oltják a Moderna COVID-19 vakcinával 2020. december 22-én.

Újabb, összesen mintegy 51 ezer ember oltására elegendő vakcinaszállítmány érkezik ma Magyarországra. Az elmúlt 24 órában 696 újabb fertőzöttet regisztráltak, 128 újabb halálos áldozata van itthon a járványnak.

A Pfizer-vakcinából ez a negyedik magyarországi szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezése várható, amely 47 385 ember beoltására elegendő. A kormányzati járványportál szerint ma érkezik az első Moderna-szállítmány is, a 7 200 adag vakcina 3 600 ember oltását teszi lehetővé.

Az amerikai vakcina pár napja kapta meg az engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, például az Egyesült Államokban azonban már hetek óta oltanak vele.

Hétszáz alatt az azonosított új betegek száma

Az elmúlt 24 órában 696 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 344 352 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Hétfőn még ezer fölött volt ez a szám, a hétvégén pedig még a háromezerhez közelített.

Elhunyt 128 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 853 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 209 852 fő, az aktív fertőzöttek száma 123 647 főre csökkent.

A járványportál adatai szerint 5 005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen. Azt írják, hogy Magyarország eddig minden ide érkezett vakcinát felhasznált, hétfő estig összesen 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6 642 idősek otthonában lakó és dolgozó.

A WHO szerint idén nem lesz meg a nyájimmunitás

Az Egészségügyi világszervezet a vakcinák gyártási korlátaira és a logisztikai nehézségekre hívta fel a figyelmet, és úgy látja, hogy idén a nyájimmunitáshoz szükséges 70-80 százalékos oltottságot nem sikerül elérni. A WHO arra is figyelmeztetett, hogy a világ szegényebb térségeibe még nem jutott el oltóanyag.

Újabb óvintézkedés Kínában

Az ország északi részén, Hopej tartomány Langfang nevű városát is lezárták kedden, miután a múlt hét vége óta már két másik nagyvárosból is leállították a közlekedést az új, belföldi eredetű koronavírus-fertőzéses esetek megjelenése miatt.

Hopejben január 2-án fedezték fel a legelső új, belföldi fertőzésből eredő esetet, keddig pedig összesen 326 Covid-19-es beteget, és 234 tünetmentes vírushordozót regisztráltak.

Közben állatkerti gorillájának szervezetében is kimutatták az új koronavírust az Egyesült Államokban, a San Diegó-i Állatkert Szafariparkjában, a kaliforniai Escondidóban. Ez a vírus első ismert átterjedése főemlősökre az Egyesült Államokban és feltehetőleg az egész világon. Akkor tesztelték le a gorillákat, amikor közülük kettő elkezdett köhögni - számol be a Times Advocate.

Készült az MTI felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG