Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz orvosok többsége nem adatná be magának az orosz vakcinát


Puszta kézzel semmisíti meg a koronavírust egy orvos ezen a moszkvai falfestményen, 2020. november 19-én.
Puszta kézzel semmisíti meg a koronavírust egy orvos ezen a moszkvai falfestményen, 2020. november 19-én.

"Kollégák!!!... Mi ez a szabotázs???"

- kérdezte Szergej Martyanov moszkvai önkormányzati elöljáró a beosztottjaitól még szeptemberben, írta a Reuters.

"Kit akartok átverni??? A koronavírus-vakcina az abszolút prioritás!!!"

- írta még Martyanov. A hivatalnok azután háborodott fel, miután a fülébe jutott, hogy egyes beosztottjai direkt azért akarták beadatni maguknak az influenzaoltást, hogy ezzel egy időre alkalmatlanná váljanak, és ne kelljen "önkéntesen" jelentkezniük az orosz vakcina tesztelésére.

Élesben tesztelik a lakosságon is

Az orosz Szputnyik V kísérleti vakcina még a harmadik tesztelési fázisban van. De párhuzamosan hónapok óta oltanak vele orvosokat és tanárokat is, már több mint 100 ezer embernek adták be, írja a BBC.

A tanárok közül sokan már szeptemberben is lázadoztak a gyakorlatban sokszor kötelező kísérleti vakcina ellen, írja a CNN.

"Nem tehetik kötelezővé a klinikai vizsgálatok befejezése előtt."

- mondta Jurij Varlamov moszkvai tanár.

Ugyanakkor a Reuters és a Moscow Times is látott olyan írásos bizonyítékot, amely szerint például a moszkvai 3. számú kórházban már kötelező a kísérleti oltás beadatása. Kifelé, hivatalosan egyébként önkéntes. Utóbbi lap egy tucat moszkvai orvost interjúztatott meg az orosz oltásról.

"Ha lenne rá lehetőségem, azt hiszem nem adatnám be, mert nem bízom benne ... De azt hiszem, meg kell majd tennem."

- mondta Polina, Covid-osztályokon dolgozó 23 éves orvostanhallgató. A szintén 23 éves, moszkvai 1-es számú kórházban dolgozó Lilja sem kér az orosz vakcinából, ő nem is ismer olyan orvost, aki önszántából beadatná magának.

"Nem azt mondom, hogy az oltás rossz, de nem örülök, hogy korlátozott mennyiségű információt kapunk róla. Tényleg fentről nyomják ezt. "

- mondta Roman Sztroganov, az 50. számú kórház sebésze.

Egyértelműen nem kérnek belőle egyelőre

Az eddigi nyilvános felmérések alapján az orvosok általában elutasítják az orosz fejlesztésű vakcinát a jelenlegi ismereteik alapján.

Egy augusztusi felmérés szerint 52 százalékuk nem adatná be magának az orosz vakcinát a klinikai tesztek harmadik fázisa alatt, míg kevesebb mint 25 százalék mondta azt, hogy igen.

Szeptemberben egy hasonló felmérés erősítette meg ezt, akkor 50 százalék utasította el ezt az oltást, és 24 százalék válaszolt igennel.

Aki nem kér belőle, annak lehet, hogy nem is kell dolgoznia
"Aki megtagadja az oltást, azt felfüggeszthetik a munkavégzés alól. Ennek megvan a jogszabályi háttere" - fenyegette munkatársait októberben Olga Czetkova, a moszkvai 3-as számú kórház helyettes orvosi vezetője - értesült a Reuters. Whatsapp üzenete alapján minden dolgozójuknak kötelező önkéntesen kérni a vakcinát, és a moszkvai egészségügyi hivatal felügyeli, hogy ez meg is történjen.

"Az orvosok nem oltásellenesek - biztos vagyok benne, hogy a nyugati Pfizer oltását örömmel beadatnák maguknak" - mondta egy neve elhallgatását kérő kardiológus, aki az orosz egészségügyi minisztérium tanácsadója.

"A[z orosz] vakcinával szembeni gyanakvás fő oka, hogy az orvosok nem látták a harmadik fázis eredményeit. A kezdeti eredmények biztatóak voltak, de az összes adat hiányában hogyan beszélhetünk az oltás minőségéről" - tette fel a kérdést, hozzátéve, "ha az orvosok sem bíznak egy oltásban, akkor hogyan vegyék rá az embereket, hogy ők viszont bízzanak benne?"

Magyarországon az összes tesztadat nélkül is "vizsgálják"
Az orosz oltás dokumentációját a nagymintás tesztelési fázis eredményei nélkül is "már vizsgálják" Magyarországon Müller Cecília keddi tájékoztatása szerint. Azt is közölte, hogy az oltás kezdésekor Orbán Viktor korábbi ígéreteivel szemben mégsem lehet majd választani a különböző gyártók termékei közül.

Habár az orosz tesztelés időben lemaradt fő nyugati versenytársaitól, amikor azok bejelentették a nagyon erős teszteredményeiket, Oroszország pár nappal később egy kicsit még azoknál jobb eredményekről adott ki közleményt.

"Finoman fogalmazva a vakcinánknak nincs meg a legjobb tényszerű, tapasztalati megalapozása"

- mondta Pavel Brand, a Klinika Semeynaya egészségügyi szolgáltatólánc igazgatója, aki szerint"az emberek nem bíznak az egészségügyi minisztériumban. Az orosz gyártású gyógyszerekkel szembeni bizalmatlanság folyamatosan nő".

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG