Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz Szputnyik V vakcina finanszírozói szerint 20 dollárnál olcsóbb lesz egy adag


Egy ápolónő koronavírus elleni orosz "Sputnik-V" vakcinával tölt meg egy fecskendőt az oroszországi Tver egyik klinikáján 2020. október 12-én
Egy ápolónő koronavírus elleni orosz "Sputnik-V" vakcinával tölt meg egy fecskendőt az oroszországi Tver egyik klinikáján 2020. október 12-én

Az amerikai vakcináknál olcsóbb, a most megjelent brit oltóanyagnál viszont drágább lesz Oroszország Szputynik V Covid-vakcinája. A fejlesztést pénzelő állami szervezet szerint jövőre 500 millió ember beoltására elegendő adagot tudnak legyártani, külföldi partnerek segítségével.

A Covid-19 elleni orosz oltónyagot finanszírozó szervezet és a fejlesztők szerint az egy ember beoltásához szükséges két dózis ára külföldön 20 dollár alatt lesz, az orosz állampolgárok pedig ingyen kapják meg.

A Szputnyik V árát kedden hozták nyilvánosságra és az orosz oltóanyag olcsóbb, mint egyes nyugati riválisai, például a dózisonként 18 dollárba kerülő amerikai Pfizer-vakcina.

Az orosz termék ugyanakkor jóval drágább, mint fő riválisa, a szintén ‘vektorvakcina’ technológiát alkalmazó AstraZeneca oltóanyaga, amelynek adagja 3 dollárba kerül majd Európában.

A Szputnyik V-n kívül még tucatnyi vakcina jár világszerte a klinikai tesztelés utolsó fázisában, amelynek során a kutatók kiderítik, hogy a szer mennyire biztonságos és hatékony.

Politikai okokból túl korán engedélyezték?

Moszkva bírálói szerint az úgynevezett fázis III. vizsgálatok lezárulása előtt forgalmazási engedélyt kapott Szputnyik V piacra dobását politikai okokból siettették, hogy Oroszország nyerje meg a globális vakcinafejlesztési versenyt.

Oroszországot különösen azért bírálták egyes nyugati tudósok mert szerintük a biztonsági protokoll egy részének átugrásával siettette az oltóanyag létrehozását és a kritikusok szerint nem osztott meg elég adatot ahhoz, hogy külföldi tudósok is értékelni tudják kutatási eredményeit.

Oroszország nem csak a külvilággal van versenyben, de otthon is sürgősen be akarja indítani az oltási programot. Az ország az ötödik a világban a dokumentált Covid-19 esetek számát tekintve (2,14 millió) miközben csak hétfőn 24 326 új fertőzést regisztráltak.

Külföldi partnerekkel is gyártatják majd a szert

Az orosz kormány szuverén befektetési alapja, az RDIF egy közleményben azt mondta, hogy Moszkva és partnerei a jövő évtől több, mint 1 milliárd dózis gyártásába kezdenek, ami félmilliárd ember beoltására lesz elegendő.

“Az RDIF és a vezető külföldi gyógyszercégek jelenlegi megállapodásai értelmében évente 500 millió ember beoltására elegendő vakcina gyártása kezdhető meg külföldön 2021-től. Az RDIF jelenleg mérlegeli további országok és cégek javaslatait, amelynek nyomán növelhető lenne a gyártási kapacitás” - állt a közleményben.

Az RDIF, az orosz egészségügyi minisztérium és az állami Gamaleja Nemzeti Központ nevű kutatóintézet közös kommünikéje szerint pedig új klinikai kísérleti adatok azt bizonyítják, hogy a Szputnyik V 91,4 százalékos hatékonyságú az első dózis beadása után 28. napon és több, mint 95%-os hatékonyságú a 42. napon.

A közlemény szerint 22 ezer önkéntesnek adtak be egy és több, mint 19 ezer embernek két adagot.

A Szputnyik V-t jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben, Venezuelában és Belaruszban is tesztelik - állt az anyagban.

Az utolsó klinikai vizsgálati fázis előtt engedélyezték a szert

Oroszország augusztusban regisztrálta és hagyta jóvá tömeges felhasználásra saját fejlesztésű oltóanyagát. Ezzel világelső volt. Viszont ezt úgy érte el, hogy a sztendernek számító végső és nagyszámú tesztalany részvételével folyó utolsó klinikai kísérleti fázis megkezdése előtt engedélyezte a vakcinát.

A Szputnyik V-t már beadták egészségügyi dolgozóknak és más kiemelt kockázatú csoportoknak, ugyanakkor az Európai Unió gyógyszerészeti ügynöksége még nem értékelte ki.

Világszerte továbbra is ijesztő módon emelkedik a koronavírus-fertőzések száma. Ezért nagy a remény, hogy több, most bemutatott és ígéretes vakcina jövő tavaszra tömegesen elérhetővé lesz, miközben a védőoltás programok már decemberben megkezdődhetnek.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG