Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírusba halt bele a szerb ortodox egyház vezetője


Irinej pátriárka a sajtónak nyilatkozik Belgrádban 2020. március 15-én.
Irinej pátriárka a sajtónak nyilatkozik Belgrádban 2020. március 15-én.

Belehalt a koronavírus-fertőzésbe a szerb pátriárka. A 90 éves egyházi vezetőt november 4-én szállították kórházba. Néhány nappal előtte temetést tartott, amin több ezren vettek részt.

Irinej pátriárkát november elején szállították kórházba, miután pozitív lett a koronavírus tesztje. A 90 éves szerb egyházfőt egy nappal korábban intubálni kellett.

„Meghalt a szerb ortodox egyház feje, miután koronavírussal fertőződött meg”- jelentette be Alexander Vucic. A szerb államfő Instagram bejegyzésében azt írta, megtiszteltetés volt ismerni a pátriárkát. „Az olyan emberek, mint te, sosem mennek el” – tette hozzá.

Az egyház november 4-én jelentette be, hogy vezetőjüket kórházba kellett szállítani, miután koronavírus-tesztje pozitív lett. A konzervatív Irinej, akinek komoly politikai befolyása is volt, 2010 januárja óta vezette a szerb ortodox egyházat.

Nem tartották be a szabályokat

A pátriárka kórházba szállítása előtt három nappal a szerb ortodox püspök, Amfilohije temetését vezette. A 82 éves montenegrói metropolita szintén koronavírusban hunyt el október 30-án. Podgoricában több ezer ember kísérte végső útjára, megsértve a járványszabályokat. Több hívő, pap és politikus sem viselt maszkot a nyitott koporsós temetésen. A papok ugyanazzal a kanállal áldoztattak, a jelenlévők egy része pedig megcsókolta az elhunyt püspök kezét is.

Az elmúlt 24 órában újabb 6 109 főt azonosítottak koronavírussal Szerbiában, az egészségügyi minisztérium közlése szerint pedig 29-en vesztették életüket egy nap alatt. A 7 milliós lakosságú Szerbiában a járvány kitörése óta 104 ezren fertőződtek meg és 1 110 ember halt bele a koronavírusba.

XS
SM
MD
LG