Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb koronavírus-vakcinát engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség


Kamala Harris megválasztott amerikai alelnöknek beadják a Moderna koronavírus elleni vakcináját az Egyesült Államokban 2020. december 29-én.
Kamala Harris megválasztott amerikai alelnöknek beadják a Moderna koronavírus elleni vakcináját az Egyesült Államokban 2020. december 29-én.

Ezúttal az amerikai Moderna készítménye kapta meg a zöld jelzést az uniós hatóságtól, az Egyesült Államokban már korábban megkezdték vele az oltást. A Pfizer-BioNTech vakcinája után ez a második, amit oltásra javasolnak a koronavírus ellen az Európai Unió országaiban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye az utolsó előtti lépést jelenti, az oltás ezzel a vakcinával hivatalosan akkor kezdődhet meg, ha erre az Európai Bizottság is rábólint. A hírt az EMA mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is bejelentette a Twitteren.

Az EMA közleménye szerint a humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottság (CHMP) alaposan értékelte a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatokat, és konszenzussal javasolta az Európai Bizottságnak a hivatalos, feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását.

Mint írják, ez biztosítja az uniós polgárokat arról, hogy a vakcina megfelel az uniós előírásoknak. Emer Cooke, az EMA ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott:

"Minden résztvevő erőfeszítéseinek és elkötelezettségének tanúsága, hogy ez a második pozitív oltási ajánlás megvan egy év alatt, mióta a WHO bejelentette a járványt."

Mit tudhatunk a Modernáról?

Az oltóanyag vizsgálata 30 ezer ember bevonásával készült. Fele megkapta az oltást, fele pedig – tudta nélkül – hatóanyag nélküli injekciót kapott. Az eredmények alapján mintegy 28 ezer, 18 és 94 év közötti embernél mutatták ki a vakcina hatékonyságát. A vakcina 94,1 százalékos hatékonyságot mutatott azoknál a koronavírusos fertőzötteknél, akiknek voltak tünetei, és 90,9 százalékos hatékonyságot mutatott a súlyos kockázatoknak kitett résztvevőknél, beleértve a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, elhízásban, májbetegségben, cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedőket. A magas hatékonyság a nemek,a faji és az etnikai csoportok között is fennmaradt.

A Moderna vakcináját – csakúgy mint a Pfizerét – két injekcióban adják be 28 napos különbséggel. A tesztek során a vakcina leggyakoribb mellékhatásai – fájdalom és duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, hidegrázás, láz, a hónalj alatti duzzadt vagy érzékeny nyirokcsomók, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hányinger és hányás – általában enyhék vagy mérsékeltek voltak, és az oltást követően néhány napon belül javultak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG