Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupció gyanújával tartottak házkutatást Moldova volt elnökénél


Igor Dodon a feleségével és a fiával a győzelem napi ünnepségen Kisinyovban 2022. május 9-én. A volt elnökön a Szent György-szalag látható.
Igor Dodon a feleségével és a fiával a győzelem napi ünnepségen Kisinyovban 2022. május 9-én. A volt elnökön a Szent György-szalag látható.

Korrupcióellenes razzia és házkutatás alanya volt Igor Dodon volt moldovai elnök Kisinyovban. Az első hírek szerint őrizetbe is vették, de később ezt cáfolta a rendőrség.

Maria Cherpec, a legfőbb ügyészség szóvivője a helyi médiával közölte, hogy az orosz támogatást élvező politikust, aki 2016 és 2020 között volt elnök, korrupció és törvénytelen gazdagodás mellett árulással is gyanúsítják, valamint azzal, hogy bűnszervezettől fogadott el pénztámogatást politikai célokra.

Dumitru Robu, Moldova megbízott főügyésze azt mondta, hogy bevitték a volt államfő sógorát, Petru Merineanut is, miután állítólag megpróbált lenyelni egy bizonyítékot – közölte a legfőbb ügyészség.

Dodon szocialista pártjának tagjai sajtótájékoztatón utasították vissza a Dodon elleni vádakat, amelyek szerintük egy olcsó színjáték részét képezik azzal a céllal, hogy elvonják a közvélemény figyelmét a szegénységről és a szociális kérdésekről. A párt egyben országos tiltakozásra szólított fel.

Dodont 2020 novemberében győzte le az Egyesült Államokban tanult Maia Sandu, aki szorosabb nyugati kapcsolatok ígéretével kampányolt.

Moldova, Európa egyik legszegényebb országa márciusban hivatalosan is kérvényezte felvételét az Európai Unióba, miután Oroszország megindította ukrajnai támadását. Moldova több százezer menekültet fogadott be a szomszédos Ukrajnából.

Készült az Inimedia.md és a Deschide.md tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG