Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós pályázatok nyertességét intézték, 54 vádlottja van egy korrupciós ügynek


A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét
A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét

A vád szerint egy hivatalos személy korrupciós hálózatot épített ki, milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét. Az igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint vezető beosztású hivatalos személy által előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt 54 személy ellen emelt vádat 25 jogi személy érintettségével a Budapest Környéki Törvényszéken.

Az ügyben 108, európai uniós forrásból finanszírozott – főként a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt – pályázat, valamint további nyolc hazai forrású, az Egészségügyi Támogatási Program keretében benyújtott pályázat érintett. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot.

Ehhez kapcsolódóan: Az uniós pénzek legalább egyharmada kerülhetett illetéktelen kezekbe Magyarországon korrupció miatt

A vádirat szerint egy hivatalos személy jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki, amelyben széles körben tartott kapcsolatot projektmenedzserekkel és pályázó cégek vezetőivel.

„A rendszer lényege szerint ezen személy az általa képviselt hivatalos személyi kör közreműködésével milliós összegekért cserébe elintézte a pályázatok nyertességét, az ellenőrzések cégek számára kedvező lefolytatását, valamint a pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálását.”

A nyomozásban a főügyészség több mint háromszáz pályázatot vizsgált meg, ötven helyszínen tartott kutatást, és hatszáznál is több bűnjelet foglalt le. Százezer oldalt meghaladó nyomozati irat keletkezett. A vádirat mintegy négyszáz oldalas – áll a főügyészség közleményében. A közlemény szerint az eljárás során a gyanúsítottak közül többen is feltáró jellegű beismerő vallomást tettek.

A vádiratában a főügyészség a tizenkét hivatalos személlyel szemben letöltendő börtönbüntetés, több millió forintos pénzbüntetés és a köztisztviselői foglalkozástól történő végleges eltiltás, míg az érintett cégekkel szemben pénzbírság kiszabására tett indítványt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG