Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupciós aggályok miatt távozik egy ukrán energiacég éléről egy volt amerikai diplomata


Amos Hochstein.
Amos Hochstein.

Otthagyja a Naftogaz ukrán állami gázipari cég felügyelőtanácsát Amos Hochstein egykori amerikai külügyi illetékes. A volt diplomata a Kyiv Post című angol nyelvű helyi lapban csalódottan utalt arra, hogy nem sikerült megszüntetni a korrupt gyakorlatot az ukrán energiaiparban.

Amos Hochstein Barack Obama elnök kormányzatában volt nemzetközi energetikai-ügyi különmegbízott.

Most, Kijevben publikált véleménycikkében kitért arra az ügyletre, amelyben az ukrán kormány a kevéssé ismert Louisiana Natural Gas Exports amerikai földgázcégtől importálhat cseppfolyósított gázt (LNG-t), úgy hogy a Naftogaz állami energiacég igazgatótanácsába ültette az amerikai vállalat egyik vezetőjét. Az amerikai céget nemrég hozták csak létre, és nincs nyoma annak, hogy korábban LNG-t exportált volna.

Amos Hochstein „borzalmas ügyletnek, a múltba való visszalépésnek” nevezte a szerződést és azt írta: „nem tudom támogatni ez a trendet, és önként fel kell állnom a felügyelőtanácsból”. Az ilyen testületekben „nem ülhetnek olyan tagok, akik nem vallják magukénak a reform- és etikus működést célzó törekvéseket. A felügyelőtanácsoknak továbbra is függetlennek, erősnek és a külső behatásoktól védettnek kell maradniuk” – írta.

A korrupcióellenes elnök alatt sem halad a reform

A lemondás újabb figyelmeztetés arról, hogy az ukrajnai reformokat nem feltétlenül támogatják a nagyhatalmú politikusok és oligarchák. Volodimir Zelenszkij meglepetésszerű, 2019-es elnökválasztási győzelme után továbbra is akadozik a reformok végrehajtása, és alábbhagyott az optimizmus.

Volodimir Zelenszkij a korrupció elleni keményebb fellépést, reformokat és a külföldi befektetések bevonzását ígérte. Ugyanakkor többször górcső alá került, hogy mennyire közeli a kapcsolata Ihor Kolomojszkij nagyhatalmú oligarchával, akinek kiterjedt érdekeltségei vannak az olaj- és gáziparban.

A Naftogaz évtizedek óta jelentős tényező

Az ország állami olajcége, a Naftogaz már két évtizede az ukrajnai korrupciós botrányok középpontjában áll. Viktor Janukovics elnök 2014-es elüldözése után az Egyesült Államok és az Európai Unió a reformfolyamathoz és ezen belül a Naftogaz átalakításához kötötte a pénzügyi segélyeket.

Ennek részeként vették rá Ukrajnát, hogy a korrupcióellenes harchoz állítson fel felügyelőbizottságokat az állami cégeknél.

Amos Hochstein 2017. decemberében lett felügyelőbizottsági tag.

2014 óta a Naftogaz Ukrajna egyik legnyereségesebb vállalata, és jelentős mértékben járul hozzá az ukrán költségvetés bevételeihez.

A reformok azonban megnyirbálták az oligarchák bevételeit, akik szinte teljesen a kezükben tartják a magántulajdonban termelő gázipari cégeket és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat.

Sajnos folyamatos ellenállásba ütközött a Naftogaz menedzsmentjének törekvése, hogy új vállalati kultúrát, átlátható mechanizmusokat és a nemzetközi sztenderdek betartását honosítson meg” – írta Amos Hochstein.

A volt illetékes cikkében nem említette név szerint sem Volodimir Zelenszkij elnököt, sem Ihor Kolomojszkijt, aki 40 százalékban tulajdonosa az állami energiavállalat olajkitermelő ágának.

XS
SM
MD
LG