Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupciós vádakkal őrizetbe vették a moldáv legfőbb ügyészt


Alexandru Stoianoglo sajtótájékoztatója Kisinyovban 2021. január 5-én
Alexandru Stoianoglo sajtótájékoztatója Kisinyovban 2021. január 5-én

Korrupciós vádak miatt felfüggesztették és őrizetbe vették Moldovában a legfőbb ügyészt, akit még az ország előző, oroszbarát elnöke nevezett ki.

Alexandru Stoianoglót egyebek mellett hivatali visszaélés és megvesztegetés vádjával előzetes letartóztatásba helyezték a fővárosban – közölte kedden Victor Furtuna korrupcióellenes ügyész.

A férfi irodáját és otthonát a moldovai belbiztonsági szolgálat emberei átkutatták.

A tavaly novemberi választáson a jelenlegi elnök, Maia Sandu győzelmet aratott elődje, a Moszkva támogatását élvező Igor Dodon felett. Legfőbb kampányígérete a korrupció elleni küzdelem, illetve a Nyugathoz való közeledés volt.

„Halálos politikai hiba”?

A még Dodon által 2019-ben kinevezett Stoianoglo az igazságügyi miniszter, Serdgiu Litvinenco szerint „a Moldovát évtizedeken át fosztogató, nagy hatalmú, korrupt tisztségviselők bábja”.

Igor Dodon hangsúlyozta, hogy a kormány „halálos politikai hibát” követett el, és azzal vádolta meg utódját, hogy rabul ejtette az állami intézményeket.

„Ma megtapasztalhattuk, hogy milyen veszélyes a jogállamiság szempontjából, ha egy diktatúra demokráciának álcázza magát, és a hatalom bitorlása Európa-párti szlogenek mögé rejtőzik” – írta a Facebookon közzétett bejegyzésében.

Az Európa legszegényebb országának számító Moldova stabilitása megroggyant az utóbbi években, miután sorozatosak voltak a korrupciós botrányok, a bankrendszerből például egymilliárd dollár tűnt el nyomtalanul.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG