Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koszovó és Izrael hivatalos diplomáciai kapcsolatot létesít egymással


Izraeli gyerekek egy széken ülnek, miközben ultraortodox férfiak a jeruzsálemi Siratófalnál imádkoznak, a fal a judaizmus egyik legszentebb helye.
Izraeli gyerekek egy széken ülnek, miközben ultraortodox férfiak a jeruzsálemi Siratófalnál imádkoznak, a fal a judaizmus egyik legszentebb helye.

Koszovó és Izrael február 1-jén írják alá azt a kölcsönös elismerési megállapodást, amelyet hónapokkal ezelőtt az Egyesült Államok közvetítése által hoztak létre a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok hivatalos megteremtése érdekében.

A megállapodás részeként a mohamedán többségű Koszovó nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

Koszovó külügyminisztere, Meliza Haradinaj-Stublla és izraeli kollégája, Gabi Ashkenazi a koronavírus-járvány miatt virtuálisan írják alá a megállapodást.

Az izraeli külügyminisztérium tisztviselői jelezték, hogy az úgynevezett Zoom-diplomácia történelmi jelentőségű lesz, hiszen két nemzet gyakorlatilag videó konferencián keresztül, dokumentumok szkennelése és a megállapodás e-mailben történő elküldése során létesít majd egymással diplomáciai kapcsolatot - adta hírül a Walla! News.

„Az Izrael általi elismerés az egyik legnagyobb eredmény Koszovó számára, amely számunkra kulcsfontosságú pillanatban érkezik, hála az Amerikai Egyesült Államoknak, közös és örök szövetségesünknek" - mondta Haradinaj-Stublla az aláírási ünnepség előtt egy január 29-i nyilatkozatban.

Meliza Haradinaj Stublla Koszovó külügyminisztere sajtótájékoztatót tart Berlinben, miután német kollégájával találkozott, 2020. november 3-án.
Meliza Haradinaj Stublla Koszovó külügyminisztere sajtótájékoztatót tart Berlinben, miután német kollégájával találkozott, 2020. november 3-án.

Csúcstalálkozó a Fehér Házban

Szeptemberben Donald Trump volt amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Koszovó és riválisa, Szerbia vezetőit egy csúcstalálkozó keretében, amelynek célja a balkáni szomszédok közötti régóta megrekedt kapcsolatok normalizálása volt.

A csúcstalálkozót kissé beárnyékolta a Fehér Ház bejelentése, miszerint Koszovó elismerte Izraelt.

A csúcstalálkozón Belgrád beleegyezett, hogy az Izraelben lévő nagykövetségét Jeruzsálembe költözteti, amit eddig nem tett meg.

Nagy port kavart Trump, mikor elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

A Trump-kormány 2017 végén ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként és 2018 májusában áthelyezte oda az Egyesült Államok nagykövetségét.

A döntést mind a palesztinok, mind a mohamedán többséggel rendelkező országok kritikusan fogadták. Számos európai állam is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ez aláássa az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának kilátásait.

Szerbia, Kína és Oroszország nem ismerik el Koszovó függetlenségét

A legtöbb nyugati nemzet elismerte Koszovó függetlenségét, de Szerbia és szövetségesei, Oroszország és Kína nem.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét. Az ország kilenc évvel azután szakadt el Szerbiától, hogy a NATO 78 napig tartó légicsapásokat mért a szerbekre, hogy megállítsák a koszovói albán etnikai csoportok ellen folytatott véres támadásaikat.


Készült az AFP, az AP és a Walla! News tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG