Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kötelező orvosi vizsgálatot vezettek be az Oroszországban élő külföldiek számára


Egy egészségügyi dolgozó vizitet tart a rosztovi 6. számú városi kórház Covid–19-létesítményében 2021 novemberében
Egy egészségügyi dolgozó vizitet tart a rosztovi 6. számú városi kórház Covid–19-létesítményében 2021 novemberében

Hatályba lépett az az ellentmondásos új törvény, amely előírja, hogy az Oroszországban tartózkodó külföldi állampolgároknak háromhavonta egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük. Az érintetteknek rendszeresen vérmintát is adniuk kell, valamint ujjlenyomatot és más biometrikus adatokat is vesznek tőlük.

December 29-től az országban tartózkodó szinte minden külföldi állampolgárnak háromhavonta orvosi vizsgálaton kell átesnie. Azoknak, akik megtagadják, visszavonhatják a munkavállalási engedélyüket. A háromhavi vizsgálat alól csak a belarusz állampolgárok, a hat év alatti gyermekek és a diplomaták mentesülnek.

Biometrikus adatfelvétel és drogteszt

A külföldieket többek között HIV-, szifilisz-, gonorrea-, tuberkulózis- és Covid–19-betegségre szűrik, ami vérvételt is tartalmaz, egyeseket röntgen- és CT-vizsgálatnak is alávetnek. A vérmintákból az illegális kábítószerek jelenlétét is vizsgálják, emellett ujjlenyomatot és egyéb biometrikus adatokat kell leadniuk.

A törvényt kezdettől fogva sokan bírálták, több külföldi üzletember arra figyelmeztetett, hogy az új intézkedések a vezetők és más üzleti képviselők elvándorlását eredményezhetik. Külföldi üzleti vezetők mellett Oroszországban több százezer vendégmunkás is dolgozik, akiket szintén negatívan érinthetnek az intézkedések.

December közepén Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő túlzottnak nevezet az ilyen aggodalmakat, és azt mondta, Vlagyimir Putyin elnök „támogatja a legkényelmesebb feltételek megteremtését az itteni külföldi vállalkozások, a befektetők és a külföldi szakemberek számára”.

Az egészségügyi minisztérium később azt sugallta, hogy az egészségügyi ellenőrzéseket valójában nem kellene háromhavonta elvégezni, azonban az érvénybe lépő törvény szövegében ez szerepel.

A törvényt bírálták amiatt is, mert a vizsgálatok lehetővé teszik az orosz kormány számára az adatgyűjtés kiterjesztését a külföldiekre.

XS
SM
MD
LG