Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ellenzéki pártelnökök közös felhívása a magyar uniós vétó miatt


Megoldást várnak a magyar vétó utáni helyzetre a magyar ellenzéki pártok.
Megoldást várnak a magyar vétó utáni helyzetre a magyar ellenzéki pártok.

Orbán Viktor és kormánya nem egyenlő Magyarországgal - áll az Európai Tanács elnökéhez, az Európai Bizottság elnökéhez és a Tanács soros elnökségéhez címzett felhívásban.

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté (LMP), Fekete-Győr András (Momentum), Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan (MSZP), valamint Szabó Tímea és Karácsony Gergely (Párbeszéd) által jegyzett felhívás megfogalmazói szerint azzal, hogy az Orbán-kormány akadályozza az európai, benne a magyar válságkezelést, az európai és a magyar polgárok érdekeivel és jogos elvárásaival szemben cselekszik.

A felhívás szerint a járvány és a gazdasági válság okozta súlyos helyzetben a magyaroknak és a vállalkozásaiknak is szükségük van az Európai Unió helyreállítási támogatására. Ez a segítség nem a kormányt, hanem a magyar embereket illeti meg.

"Arra hívjuk tehát az Európai Unió intézményeit és tagállami kormányait, találjanak megoldást arra, hogy az Orbán-kormány önzése ne lehessen akadálya az európai és a magyar gazdasági válság megoldásának, és a biztonságukat, egzisztenciájukat féltő magyar polgárok és vállalkozások mielőbb hozzájuthassanak az Európai Unió által Magyarországnak szánt támogatáshoz."

Mint arról szerkesztőségünk több cikkben is beszámolt, a magyar kormány a lengyellel együtt megvétózta az ezer milliárd eurós költségvetést és a 750 milliárd eurós újjáépítési alapot. Az EU-hoz akkreditált nagykövetek értekezletén született vétó még nem a végső szó, de mindenképpen megakasztja az előre elképzelt ütemtervet.

A következő lépés vélhetően a csütörtöki uniós csúcson várható, bár megoldás a patthelyzetre valószínűleg ott sem születik.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG