Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megvétózta Magyarország az uniós költségvetést


Vétót emelt a magyar és a lengyel kormány Brüsszelben a 2021-2027-es uniós költségvetés ügyében, mert ellenzi, hogy a folyósításokat jogállamisági feltételekhez kötik.

A tagállamok nagykövetei szintén hétfő délután a költségvetéshez kötött jogállamisági mechanizmust minősített többséggel megszavazták, a másik két szavazásnál két ellenszavazat volt.

A magyar vétóra Orbán Viktor elmúlt napokban tett nyilatkozatai mellett Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő reggeli Facebook-posztjából és abból is következtetni lehetett, hogy Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő a hétvégén elmondta, a néppárti frakcióból egyedül a Fidesz európai parlamenti képviselői nem szavazták meg az EU 2021. évi költségvetéséről szóló parlamenti határozatot.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Reuters kérdésére hétfő délelőtt megerősítette a Portfolio értesülését, hogy ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza.

Mi következhet most?

Mint arról korábban írtunk, a tagállamok körében a jogállamisági alku elfogadásához nem szükséges egyhangúlag dönteni, elegendő a minősített többség. Ez a 27-ből 15 tagállam támogatását jelenti, ezeknek az EU lakosságának 65 százalékát kell képviselniük. Vagyis ebben a körben egy magyar-lengyel összefogás is kevés a jogállamisági mechanizmus visszautasításához.

Az uniós költségvetés esetében azonban más a helyzet. A magyar vétó nemcsak a következő 7 éves költségvetésre, hanem a helyreállítási alaphoz szükséges, úgynevezett „Saját források” (Own Resources Decision, ORD) rendeletre is vonatkozik.

A vétó gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincs uniós helyreállítási alap, és Magyarország elesik mintegy 7-8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatástól, de ennél nagyobb a tét a spanyol, az olasz, a portugál vagy a görög gazdaság számára, ezekben az országokban egy ilyen lépés hatalmas társadalmi feszültségeket szülne.

A hétfői politikai vétót jelent, az uniós tagállamok brüsszeli nagyköveteinek ülésén született. Ennek a megbeszélésnek volt a feladata előkészíteni az Európai Unió hétéves költségvetéséről szóló végső döntést az uniós ügyekért felelős miniszterek keddi tanácsülésére. Tehát ez még nem a hivatalos jogi vétót jelenti, azt majd az Európai Tanácsban kell megtenni.

XS
SM
MD
LG