Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ellenzék inkább örült Bidennek, a fideszesek inkább csendben maradtak


Bidenes pólókat árulnak Washingtonban, 2021. január 20-án.
Bidenes pólókat árulnak Washingtonban, 2021. január 20-án.

Magyarországon is egyre inkább a közösségi médiában igyekeznek közvetlenül kommunikálni a választóikkal a politikusok. Itt pedig erős kontraszt látszik abban, hogy ki mit akart kommunikálni az új amerikai elnök beiktatásakor.

Orbán Viktor miniszterelnök az amerikai elnökválasztási kampány során erősen elköteleződött a vesztes fél mellett, a V4-ek közül utolsóként gratulált a a győztesnek, Biden elnök beiktatásakor pedig néma maradt a Facebookon.

Összehasonlítva, Donald Trump elnökké választási győzelmekor azzal gratulált, hogy "nagyszerű hír" és, hogy "még él a demokrácia". Beiktatásakor pedig levelet küldött neki amiben arról írt, hogy történelmi lehetőséget jelent az együttműködésre, hogy számos kérdésben hasonlóak a nézeteik.

Szijjártó Péter külügyminiszter is hallgatott erről az egyébként kiugróan sűrűn frissülő Facebook oldalán. Az MTI szerint viszont írt gratulálólevelet Biden három új miniszterének, a várható külügyminiszternek, a kereskedelmi és az energiaügyi miniszternek. Gulyás Gergely miniszter, vagy az utánuk következő talán legbefolyásosabb hazai tisztségviselő, Palkovics László sem akart erről megnyilatkozni a Facebookon.

Fekete-Győr András, a Momentum vezetője viszont egyértelműen állást foglalt, ő arról írt, hogy Biden megválasztásával "az igazság győzött a hazugság felett". Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is gratulált, szerinte az elnökváltás annak is a jele, hogy "a demokrácia újra képes szembeszállni az autoriter, szélsőjobb felé nyitott" populizmussal.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint Trump "ártott a világnak", úgyhogy ő örül annak, hogy Bidennel jobb korszak következhet. Jakab Péter, a Jobbik elnöke viszont szintén nem emlékezett meg az eseményről. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke is gratulált, azt külön üdvözölve, hogy Biden alatt az USA visszaléphet a párizsi klímaegyezménybe. Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk pártelnökének régóta komoly problémái akadtak a Facebook moderációs szabályaival, profilját törölték.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG