Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: A szankciók problémát okoznak Moszkvának, de megoldjuk


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. február 25-én Brüsszelben a rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után, amelyen elfogadták az Oroszország elleni pénzügyi és gazdasági szankciók második csomagját
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022. február 25-én Brüsszelben a rendkívüli brüsszeli EU-csúcs után, amelyen elfogadták az Oroszország elleni pénzügyi és gazdasági szankciók második csomagját

A Kreml pénteken közölte, hogy az Ukrajna megszállása miatt Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók problémát okoznak Moszkvának, de nem megoldhatatlanokat, Oroszország ugyanis szélesíti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatait az ázsiai országokkal.

Pénteken rakéták zúdultak az ukrán fővárosra, miközben az orosz erők sietve nyomulnak előre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több cselekvésre kérte a nemzetközi közösséget, mondván, az eddig bejelentett szankciók nem elegendők.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni a kifejezetten Vlagyimir Putyin elnök elleni lehetséges személyes büntetőintézkedéseket.

Elmondta, hogy Oroszország szándékosan csökkentette függőségét a külföldi importtól, hogy megvédje magát a szankciókkal szemben.

„A fő cél (…) a teljes önellátás biztosítása és szükség esetén az import teljes kiváltása volt – mondta Peszkov. – Ezt a célt nagyrészt sikerült elérnünk.”

„Kétségtelenül lesznek problémák, de nem lesznek leküzdhetetlenek.”

Máshol kereskednek

A gazdasági minisztérium közölte, hogy Oroszország hosszú ideig élt együtt szankciókkal, és kijelentette, hogy fokozni fogják a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat Ázsiával, hogy elhárítsák a Nyugatról érkező fenyegetéseket.

„Megértjük, hogy a 2014 óta tartó szankciós nyomás most erősödni fog” – közölte a minisztérium, utalva azokra az intézkedésekre, amelyeket azután vezettek be, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet.

„Néhány külföldi kollégánk retorikája olyan volt, hogy már régóta készen állunk az esetleges újabb szankciókra.”

A Citi elemzői nem osztják Moszkva optimizmusát, de elismerték, hogy Oroszországnak erősek az alapjai, és a szankciók eddig nem vették közvetlenül célba a mindennél fontosabb energiaszállításokat.

„A szankcióknak nagyon jelentős lehet a hatásuk” – áll a bank feljegyzésében, amely arra figyelmeztet, hogy ez megfertőzheti a szélesebb piacokat is.

„A fundamentumok túl erősnek tűnnek ahhoz, hogy meg lehessen kurtítani az orosz anyagi eszközöket, de a további szankciók veszélye túlságosan kockázatossá teszi a hosszú távú harci cselekmények mérlegelését.”

Készült a Reuters jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG